NRK Meny
Normal

Kommer de til å signere to storkommuner i dag?

I formiddag møtes representanter for 6 kommuner på Nordmøre for å legge siste hånd på en avtale om hvordan en ny storkommune kan se ut. I ettermiddag kommer 300 lokalpolitikere fra Sunnmøre sammen med samme mål for øyet.

Nordmøre

Kartet over kommunene på Nordmøre kan komme til å se helt annerledes ut hvis det i dag blir avtale om sammenslåinger.

Foto: Trond Vestre / NRK

Kristiansund, Averøy, Gjemnes, Tingvoll, Aure og Halsa kommuner har til sammen rundt 40.000 innbyggere. Sannsynligheten er stor for at noen av de finner sammen på Knutzonlunden i Kristiansund i formiddag, men alle?

Flere parallelle prosesser


Noen av kommunene jobber med parallelle forhandlinger. Det gjelder blant andre Halsa og Aure kommuner som ser på flere alternativ, sier Roland Mauseth har jobbet med denne prosessen i over ett år.

Roland Mauseth

Roland Mauseth er prosessansvarlig for arbeidet med kommunereformen på Nordmøre

Foto: Helse Møre og Romsdal

Kan bli avtale i dag

Dersom forhandlingsutvalgene i dag blir enige om å gå videre med planen om en storkommune på Nordmøre, skal innbyggerne høres. Noen skal ha folkeavstemninger, noen skal ha folkehøringer. Så skal de ulike kommunestyrene ha saken opp på kommunestyremøtene i juni.

300 sunnmørpolitikere møtes på Giske

Mandag ettermiddag møtes også 300 lokalpolitikere fra 10 sunnmørskommuner for å se om de kan komme frem til en avtale om en storkommune. Også her er det mange ting som skal på plass før en avtale blir klar til signering.

Sommerfesten

Her i Momentium sine lokaler på Giske skal 300 lokalpolitikere fra 10 sunnmørskommuner møtes mandag ettermiddag

Foto: Hans-Olav Rise / NRK

Les også: Ytreberg: – Folkeavstemning om kommunesammenslåing er litt feigt

Les også: Ja frå innleiarane, delt blant tilhøyrarane

Ny storkommune i Romsdal

I forrige uke ble 8 kommuner i Romsdal enige om å jobbe for en ny storkommune som skal hete Molde kommune. Det var knallharde forhandlinger og avtalen satt langt inne, men torsdag blir avtalen signert.

Les også: Krever garantier for å bli med i storkommune