Fikk først blankt nei fra militæret – ble best i klassen

Elin Gjerde (20) fikk avslag fra Forsvaret. Men etter en lang kamp for å komme seg inn ble hun best i klassen på befalsskolen.

Elin Gjerde

Elin Gjerde måtte gjennom flere krevende runder med Forsvaret for å få lov å komme inn til førstegangstjeneste.

Foto: Privat

Elin Gjerde

Elin Gjerde ble best i klassen for militær idrett og trening på befalsskolen på Madla.

Foto: Privat

Elin Gjerde (20) fra Tennfjord i Haram har alltid vært aktiv og glad i utfordringer. Med planer om å jobbe i politiet var det derfor naturlig å ta noen år i Forsvaret først, men det skulle ikke bli enkelt.

For etter første sesjon var det stopp.

– Det var veldig demotiverende, sier Gjerde.

– På skjemaet måtte vi være helt ærlige. Derfor krysset jeg av at jeg har astma, men jeg skrev også at jeg trener fem til ti ganger i uka, og at astmaen aldri har vært et problem.

– Astma ikke et hinder

Etter at hun kom hjem fikk hun likevel svar i posten om at hun ikke var innkalt til sesjon 2. Astmaen var grunnen.

Elin Gjerde i full oppakning

Elin Gjerde forteller at det var en tøff opptaksuke til befalsskolen nesten uten mat og søvn. Men det var veldig gøy.

Foto: Privat

Hun svarte igjen at sykdommen aldri hadde vært til hinder, men Forsvaret stod på sitt. Skulle hun ha mulighet til å komme inn måtte de ha legeerklæring.

Først da Gjerde søkte en tredje gang, og la ved legeerklæring, attester fra lærere og resultater fra idrettslinja, og attest fra treneren på fotballaget, kom hun seg inn til førstegangstjeneste. I forrige uke skrev Sunnmørsposten at hun fikk prisen for beste elev i militær idrett og trening, basert på karakter i idrettsfag og på fysiske prøver på befalsskolen.

Forandrer ikke reglene

Totalt 43 stykker fullførte befalsutdanningen på Sjøforsvarets befalsutdanning på Madla.

Major og lege Anders Øvergaard, ved Forsvarets personell og Vernepliktssenter, kan ikke svare konkret om Gjerdes sak, men sier likevel at han har forståelse.

– Jeg har stor forståelse for hennes frustrasjon siden hun er en så god soldat. Dessverre er det slik at ved en del tilstander kan man risikere forverringer.

Øvergaard forklarer at de er nødt til å ivareta sikkerheten til soldatene og Forsvarets stridsevne.

– Alle soldater skal kunne være med på øvelse eller oppdrag over flere uker uten at det er stor risiko for at de trenger behandling. De som er avhengige av faste medisiner vil vi som hovedregel ikke kalle inn i Forsvaret.

Øvergaard beklager at disse reglene kan være demotiverende, men han er klar på at sikkerheten må gå først.

– Dumt det skal være så vanskelig

Gjerde mener at andre som er i samme situasjon ikke skal ta nei for et nei.

– Jeg forstår at Forsvaret ikke kan ta inn hvem som helst, sier hun. Men hun synes de som er motiverte burde få komme videre til sesjon 2.

– Man må bare prøve å mase seg inn selv om det koster litt ekstra. Jeg syns det er dumt at folk ikke får lov å komme inn på grunn av småting mens andre må inn selv om de ikke vil.