Kom inn på Teaterhøgskolen

Henriette Friis Marø er den første fra Ålesund som har kommet inn på Teaterhøgskolen.

Henriette Friis Marø

23 år gamle Henriette Friis Marø starter på bachelorprogrammet i teater- og skuespillerfag ved Kunsthøgskolen i Oslo til høsten.

Foto: Privat

Som en av åtte studenter, skal Henriette Friis Marø (23) fra Ålesund begynne på bachelorprogrammet i teater- og skuespillerfag ved Kunsthøgskolen i Oslo, tidligere kjent som Statens Teaterhøgskole.

– Jeg ble helt overveldet da jeg fikk vite jeg kom inn. Dette er det største jeg har opplevd, forteller Friis Marø som søkte om opptak for fjerde gang.

Krevende opptaksprøver

Det var over 600 søkere til de åtte plassene. Friis Marø har vært gjennom tre runder med opptaksprøver med ulike øvelser.

– Vi har blitt testet i monologer, dialoger, dans, sang og stemmeteknikk, og vært gjennom et intervju, sier Friis Marø.

De siste to ukene var det 30 personer som kjempet om studieplassene.

– Det har vært en nervepirrende prosess med mye hardt arbeid, både psykisk og fysisk. Jeg kjente jeg var sliten på slutten, sier Friis Marø.

–Tøff vei å gå

Henriette Friis Marø

Henriette Friis Marø under en teaterforestilling.

Foto: Privat

Friis Marø har vært aktiv i barne- og ungdomsteateret Jugenteateret siden hun var seks år. Hun har gått på dramalinjen på Fagerlia videregående skole og vært elev ved dramalinjen på Romerike folkehøyskole. Deretter tok hun en toårig teaterutdanning i Stockholm før hun begynte på enda en teaterutdanning i Oslo.

– Det har vært en tøff vei å gå, men jeg er veldig glad for at jeg ikke har gitt opp. Jeg fortsatte å tro på drømmene mine selv om jeg ikke kom inn de første gangene jeg søkte. Det lønte seg, sier Friis Marø.

På nære nippen

Friis Marø har også søkt opptak ved Teaterhøgskolen i Stockholm, Malmø, Luleå og Gøteborg og har kommet til siste runde i opptaksprøvene flere ganger. I Gøteborg ble Friis Marø blant de siste 18 av 1070 søkere.

– Jeg har blitt skuffet flere ganger, men det har vært verdt det. Jeg har fått noen år å vokse på, noe jeg tror er en fordel nå som jeg faktisk har kommet inn, sier Friis Marø.

Gratulasjoner

De siste dagene har gratulasjonen strømmen inn.

– Jeg blir helt rørt av alle de hyggelige tilbakemeldingene jeg har fått. De som står meg nært vet hvor mye dette betyr for meg, sier Friis Marø.

Vil spille teater

I skuespilleryrket er utdanning fra Kunsthøgskolen i en døråpner til arbeidslivet.

– Jeg er åpen for alt, men å leve av å spille teater er en drøm som jeg håper kan gå i oppfyllelse, sier Friis Marø.