Knipsegleden når nye høyder

Knips! Der satt det! Vakker natur, flora og fauna foreviges av stadig flere fotointeresserte i Møre og Romsdal. Også gode plasseringer under NM i foto og hederlig omtale i internasjonale konkurranser står på merittlisten.

Parmesan

'Parmesan' av Anita Hector

Foto: Anita Hector

En ung og liten fotoklubb i Fræna kommune har begynt å markere seg på det norske fotokartet. De kaller seg for en slags Pippi Langstrømpeklubb, for der i gården er holdningen at de skal få det til, samme hva.

– Når det dukker opp utfordringer tenker vi at vi at dette skal vi greie, sier en lattermild Anita Hector på telefonen.

Hun er leder i Atlanterhavsveien Fotoklubb, en tre år gammel klubb som stadig vokser seg større med den økende fotointeressen i fylket. Senest i går fikk de fire nye navn på listen, og antallet medlemmer har nå steget til 35.

Vi er sjeldent plaget av sterk sol. Det gir oss et unikt lys

Anita Hector

Knipser i vei

En ringerunde til ulike fotoklubber i fylket viser at folk blir mer og mer glad i å ta frem kameraet, enten de er medlemmer i en klubb eller ikke. Om de bruker mobilen eller har avansert utstyr spiller heller liten rolle. Det er fascinasjonen av det å kunne fryse et øyeblikk av tiden som er drivkraften.

Som på Smøla, hvor medlemstallet i fotoklubben øker for hvert år som går.

– For et lite samfunn med rundt 2000 innbyggere synes jeg vi gjør det veldig bra. Nå har vi 46 medlemmer forteller Wigdis Wollan som leder klubben.

Også i Skodje er det stor interesse for det å ta bilder, og i fjor hadde fotoklubben der over 100 medlemmer. Samtidig gjør de det skarpt i NM i foto. Etter at første runde er unngagjort sitter de med én gullmedalje, to sølv og har fått hederlig omtale for flere av bildene de har med i mesterskapet.

Gøy å slå de store

Noah

Sølvmedaljevinner Sanna Lilly Lomsdalen Løvhaugs bilde av lillebroren Noah

Foto: Sanna Lilly Lomsdalen Løvhaug

Whispering Shadow

'Whispering shadow' av Wivi Holte Amundsen

Foto: Wivi Holte Amundsen
Hope

'Hope' av Wivi Holte Amundsen

Foto: Wivi Holte Amundsen
– Jeg kan jo ikke nekte for at det er gøy å gjøre det bedre enn store klubber med langt flere medlemmer enn oss.

Ordene kommer fra leder i Skodje fotoklubb, John Colbensen, og han får medhold av Anita Hector. Det er morsomt når små og nesten nystartede klubber her i fylket slår andre som har holdt på i årevis og har store ressurser.

Sanna Lilly Lomsdalen Løvhaug i Atlanterhavsveien Fotoklubb er 16 år gammmel, og sølvmedaljevinner. Prisen fikk hun for et bilde av lillebror, Noah, og nå ligger hun på tredjeplass sammenlagt i NM i foto.

Les også:

Bildene Hope og Whispering Shadow har gitt 17 år gamle Wivi Holte Amundsen fra samme klubb en fjerdeplass sammenlagt.

Hector forteller at Møre og Romsdal også er godt representert i Norsk selskap for fotografi (NSFF). Selv er hun, ved siden av å lede Atlanterhavsveien Fotoklubb, også regionkontakt for NSFF, og har inngående oversikt over fotoklubbene som er med i foreningen.

– Nærmere 500 av NSFFs 4500 enkeltmedlemmer kommer fra Møre og Romsdal. Det er utrolig bra, utbryter Hector.

Samtidig legger hun til at været gjør det ekstra flott å ta bilder her i fylket.

Les også:

Elsker gråvær

Andre ville kanskje tenke at dag etter dag med overskyet vær ikke er helt bra for humøret. Blant bildeentusiastene i Atlanterhavsveien Fotoklubb er det stikk motsatt. Der varmer gråværsdager de knipseglade hjertene.

– Vi er sjeldent plaget av at det er sterk sol, og det gir oss et helt unikt lys som det er flott å fotografere i, sier lederen lettere ironisk.

Likevel mener hun det virkelig. For ikke bare overskyet himmel gir gode fotosjanser. Også det ville og lettere uregjerlige været gir dem mulighet til å ta bilder som slår godt an i internasjonale konkurranser. Særlig fenger fotografier av sjøen som vasker over biler på Atlanterhavsveien.

Nå håper fotoklubbene at enda flere vil finne frem kameraene sine og knipse i vei om det er gråvær eller ikke.

Flere nyheter fra Møre og Romsdal