Klinge til topps i Sp: – Håper på to fra Møre og Romsdal

Stortingsrepresentant Jenny Klinge blir Senterpartiets toppkandidat til stortingsvalget i Møre og Romsdal neste år.

Jenny Klinge

Jenny Klinge er optimist foran neste års stortingsvalg. Lørdag ble hun nominert som Senterpartiets toppkandidat.

Foto: Bernt Sønvisen

Under nominasjonsmøtet i Molde lørdag ettermiddag ble Jenny Klinge på toppen av stortingsvalglista. Det skjedde ved akklamasjon. Hennes posisjon i Møre og Romsdal Senterparti er sterk og det er ingen diskusjoner om hennes kandidatur.

Jenny Klinge som er fra Surnadal, har vært fast stortingsrepresentant siden 2009, og er justispolitisk talsperson i Senterpartiet. I perioden 2005-2009 var hun vararepresentant, men møtte fast i siste del av perioden og hadde da plass i samferdselskomiteen.

Lien på andreplass

På andreplassen ble det kampvotering mellom Geir Inge Lien som er ordfører i Vestnes og første vararepresentant til Stortinget, og Marit Nerås Krogsæter fra Haram som er leder for fylkeskulturutvalget.

Geir Inge Lien vant med 42 mot 24 stemmer og blir dermed Senterpartiets andrekandidat ved stortingsvalget neste år.

Marit Nerås Krogsæter fikk tredjeplassen medHenrik Stensønes fra Kristiansund og Olav Myklebust fra sande på de neste plassene.

Jenny Klinge saman med Marit Nerås Krogsæter og Geir Inge Lien

Jenny Klinge sammen med Marit Nerås Krogsæter og Geir Inge Lien under nominasjonsmøtet i Molde.

Foto: Jørgen Singsdal

Håper på to

Siden 2001 har Senterpartiet måtte kjempe for å holde stortingsmandatet i Møre og Romsdal. I 2013 tok Senterpartiet det siste faste distriktsmandatet, men det skjedde med god margin etter at partiet fikk en oppslutning på 8,2 prosent.

Men foran stortingsvalget i 2017 er optimismen langt større enn for fire år siden.

– Det har vært gode målinger på landsbasis som viser at vi kan få langt flere stortingsrepresentanter, og jeg har jo håp om at vi kan få inn to representanter fra Møre og Romsdal, sier Jenny Klinge.

Sentralisering

Jenny Klinge mener at det Senterpartiet ser på som sterke sentraliseringstendenser vil gi partiet vind i seilene. Det gjelder ikke minst kommunereformen som Stortinget skal behandle våren 2017, og der mange kommuner har vedtatt at de ønsker å fortsette som i dag.

– Paradoksalt nok er det godt å være stortingsrepresentant for Senterpartiet om dagen fordi vi får så mange tilbakemeldinger på at vi gjør en god jobb med å synliggjøre sentraliseringa. Ambisjonen vår er å komme i regjering etter valget slik at vi kan få gjrot noe med dette, sier Jenny Klinge.

Regionreformen

Også regionreformen skal behandles i Stortinget våren 2017. Her har Jenny Klinge vært tydelig på at Møre og Romsdal bør bestå som eget fylke, men på Nordmøre har debatten om regiontilhørighet skapt stort engasjement. Et flertall av kommunene på Nordmøre har gjort det klart at de ønsker seg til Trøndelag.

Men Jenny Klinge tror ikke at standpunktet hennes vil skade henne i stortingsvalget.

– Jeg tror at bildet er annerledes enn det som har kommet til syne. Det er nok ganske mange på Nordmøre som ikke er enige i at Nordmøre skal bli en del av et stort trøndelagsfylke. Samtidig er det åpenbart at det er en vanskelig debatt, og mange har sterke synspunkter på at de ønsker å bli en del av et trøndelagsfylke. Men jeg tror en må forholde seg til at dette skal vedtas i Stortinget før valget så denne saken kommer jo til å være avklart, sier Klinge.