Klinge suveren på Sp-toppen

Jenny Klinge fra Surnadal ble som ventet nominert som Senterpartiet sin toppkandidat i Møre og Romsdal ved stortingsvalget neste år.

Jenny Klinge

Jenny Klinge tar i mot hyllesten fra nominasjonsmøtet i Senterpartiet.

Foto: Trond Vestre / NRK

Under nominasjonsmøtet i Molde lørdag ettermiddag ble Klinge klappet frem av delegatene.

Det skjedde etter at Jenny Klinge hadde høstet mange lovord fra talerstolen.

Klinge på Tinget

- Dette gjør kjempegodt. Det var en kar fra Rauma her som dro fram slagordet "Klinge på Tinget". Han sa han ville ha Klinge på Tinget i fire år til, og det er klart det er veldig godt å få høre slikt, sier Jenny Klinge.

- Er det et bra slagord?

- Ja, jeg synes da vel det! Jeg mener bestemt at Senterpartiet trengs fra Møre og Romsdal. Både for samferdsel, landbruk og lokal velferd er Senterparti-mandatet utrolig viktig for dette fylket, sier Klinge.

36 år gamle Jenny Klinge som har vært fast stortingsrepresentant for Senterpartiet siden 2009, har hatt suverent mest støtte fra lokallagene under nominasjonsprosessen.

Markant

For fire år siden måtte Jenny Klinge kjempe for posisjonen som Senterpartiets førstevalg i Møre og Romsdal. Nominasjonskomiteen ville ikke ha henne som toppkandidat, men Klinge mobiliserte og trakk det lengste strået på nominasjonsmøtet.

Denne gangen ble det ingen kamp om topp-plassen. Jenny Klinge har vært en av de mest markante stortingspolitikerne fra Møre og Romsdal.

Geir Inge Lien

Geir Inge Lien blir Senterpartiets andrekandidat

Foto: Trond Vestre / NRK

Vestnes-ordfører Geir Inge Lien fikk andreplassen på Senterpartiets stortingsvalgliste. Lien ble ordfører i Vestnes etter kommunevalget i 2009.

Ungdomskandidaten Marit Nerås Krogsæter fra Haram ble nominert som tredjekandidat.

Tøff kamp

Spenningsmomentet er om Senterpartiet klarer å beholde mandatet sitt i Møre og Romsdal etter stortingsvalget neste år.

I 2001 berget Senterpartiet plassen på Mørebenken med et nødskrik. Også i 2005 og 2009 måtte partiet kjempe for å holde plassen.

- Det er klart det blir en tøff kamp. Vi ser jo at det blåser en blå vind i seilene, og Møre og Romsdal kan i så måte bli et særs vanskelig fylke. Men jeg tror mange av de som er opptatt av næringslivsspørsmål ser at Senterpartiet har en viktig funksjon. Vi ønsker både en god velferdsstat og et aktivt næringsliv over hele landet, sier Klinge.

Skrekkscenariet er at Høyre, FrP og Arbeiderpartiet tar sju av de åtte faste stortingsmandatene. Da må resten av partiene slåss om det siste faste mandatet.

- Men det mandatet skal bli Senterpartiet sitt, gliser Jenny Klinge.

Jenny Klinge

Jenny Klinge blir gratulert av fylkeslederen i Senterpartiet, Ann Kristin Sørvik.

Foto: Trond Vestre / NRK

- Hun behersker sannhetens øyeblikk

Tidligere Sp-ordfører i Surnadal gjennom ti år, Bergsvein Brøske, har fulgt Jenny Klinges karriere fra starten av. Blant annet var Klinge varaordfører en periode med Brøske som ordfører.

Han har klokketro på Klinge som Senterpartiets frontfigur under stortingsvalget i 2013.

- Jenny behersker sannhetens øyeblikk som handler om å formidle budskapet på en slik måte at også nasjonale medier blir interessert. Hun er absolutt den rette personen for at Senterpartiet skal beholde mandatet for det blir en krevende jobb, sier Bergsvein Brøske.