NRK Meny
Normal

Klart for storkontroll av gårdsbruk

1100 gårdsbruk i Møre og Romsdal skal gjennom nye kontroller for å sikre brannsikkerheten. Nå skal det brukes varmesøkende kamera for å avdekke brannfeller i de elektriske anleggene.

Fjøsbrann i Tresfjord i 2011

Restene av driftsbygningen etter den siste storbrannen i landbruket i Møre og Romsdal - svinefarmen i Tresfjord der 800 griser måtte bøte med livet i 2011.

Foto: Frode Berg / NRK

Sist helg brant en driftsbygning i Rindal og flere kviger og hester måtte bøte med livet. For hele landet koster slike branner en halv milliard kroner i året.

Ny metode

Fra årsskiftet er det satt i gang en ny metode for å avdekke feil på elektriske anlegg i fjøs og driftsbygninger. Nå brukes det varmesøkende kamera i jakten på skjulte feil. Forsikringsselskapet Gjensidige har gjennomført et pilotforsøk på 80 bruk og med termografi ble det avdekket en lang rekke feil som tidligere ikke hadde blitt oppdaget.

Bjarne Sjåholm i Gjensidige i Molde

Bjarne Sjåholm i Gjensidige sier den nye metoden for å avdekke feil kan hindre nye storbranner

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

–På de 80 gårdene ble det avdekket nesten 1300 brannfarlige feil, sier Bjarne Sjåholm i Gjensidige Nordmøre og Romsdal til NRK.

To tredjedeler av brannene på norske gårder skyldes feil i det elektriske anlegget.

Nesten halvparten skal gjennom ny kontroll

Det er 2700 gårdsbruk i Møre og Romsdal. Nå skal 1100 av disse gjennom ny kontroll i løpet av de kommende tre årene. Sjåholm forteller at elmontører over hele landet nå jobber for å kvalifisere seg til å utføre kontrollene.

– Det er viktig når vi ser at slike kontroller er så effektive, sier Bjarne Sjåholm.

Mange storbranner

Med brannen i Rindal i helga har det vært 8 større branner i fjøs- og driftsbygninger i Møre og Romsdal siden tusenårsskiftet.

I Bæverfjorden i Sunndal brant 33 kyr inne i en fjørbrann sommeren 2000.

I 2003 brant nær 50 sauer inne i en fjøsbrann i Fjørå i Norddal.

På Roaldset i Molde brant ei driftsbygning uten varslingsanlegg i 2004 og 37 kyr og 12 ungdyr døde.

Les saka: 49 dyr brann inne

Året etter mistet 12 hester livet i et hestesportssenter på Frei, mens 200 mink omkom i en brann i en pelsfarm på Dimna i Ulstein.

I 2009 var det storbrann på Smøla der 76 storfe omkom.

Den siste dramatiske storbrannen skjedde i Tresfjord i Vestnes i 2011 der 800 griser måtte avlives.

De siste åra har det ikke vært større landbruksbranner i Møre og Romsdal der dyr har mistet livet og det kan tyde på at flere gårder har blitt bedre sikret mot brann med varslings- og slukningsanlegg.