Festivalen dras i gang onsdag 25. juni og varer til søndag 29. juni. Lørdag arrangeres den årlige bacalaokonkurransen på Norsk Klippfiskmuseum, Milnbrygga.
- For 109 år siden startet man med en stor festival som het Fiskeriutstilling, forklarer Odd W. Williamsen fra Nordmøre Museum.
- Siden har vi hatt et arrangement nesten hvert år, sier Williamsen.
Bacalao-konkurransen arrangeres for niende gang.
I år er 13 deltakere påmeldt i de to klassene som er delt inn i privatpersoner og restauranter/storhusholdning.
- Det er viktig å få bevissthet rundt bacalaoen som har vært her i byen siden 1820-tallet, sier han.
- Den er spesiell for vår del av landet, fortsetter Williamsen.
- Smak på maten
- Vi håper det kommer mange for å se på konkurransen og smake på maten, fortsetter han.
Men festivalen består ikke bare av mat, selv om et av høydepunktene er konkurransen om å lage byens beste bacalao.
- Vi har mange aktiviteter som passer for barnefamilier og unge.
- Vi skal vise fram tradisjonsyrker og håndtverkskikker, sier Odd W. Williamsen fra Nordmøre Museum.
Lag Bacalao
400 g klippfisk
600 g poteter
400 g herm. tomater (1 boks)
400 g løk (2 stk.)
1 rød paprika
2 chilipepper
2 dl vann
1 dl olivenolje
Legg klippfisken i rikelig med vann 1-2 døgn. Skift vannet 1-2 ganger pr. dag.
Rens klippfisken for skinn og bein og del den i små biter. Fiskestykkene legges lagvis i en gryte med rå potetskiver, løkskiver og paprika i strimler.
Bland i hermetiske tomater, finkuttet chilipepper, vann og olje før det helles over i gryta.
La bacalao-gryta få stå og småkoke 40-50 min.