Her rømmer Kristoffer Joner fra monsterbølgen i Geiranger

Innspillingen av katastrofefilmen «Bølgen» er i full gang i Geiranger. Ane Dahl Torp og Kristoffer Joner er imponert over det bygda har å by på. Men den vakre naturen har også en bakside, ifølge Joner.

Filminnspilling Geiranger

Torsdag kveld satte Nordic Film i gang innspillingen igjen. Her er Kristian (Kristoffer Joner) i full gang med å evakuere Geiranger.

Foto: Lena Høyberg / NRK

Ane Dahl Torp og Kristoffer Joner

Ane Dahl Torp og Kristoffer Joner spiller hovedrollene i katastrofefilmen «Bølgen» som har premiere neste år.

Foto: Lena Høyberg / NRK
Filminnspilling Geiranger

Dette er familien som filmen handler om. F.v.: Joner spiller geologen Kristian og er gift med Idun (Ane Dahl Torp). Jonas Oftebro er spiller sønnen Sondre, og Edith Haagenrud-Sande er datteren Julia.

Foto: Lena Høyberg / NRK
Roar Uthaug, regissør Bølgen

Roar Uthaug er regissør for katastrofefilmen, som har premiere i 2015.

Foto: Lena Høyberg / NRK
Filminnspilling Geiranger

Tonen er god mellom Kristoffer Joner, Jonas Oftebro (som spiller Joners sønn) og regissøren Roar Uthaug.

Foto: Lena Høyberg / NRK

Dørene på Hotel Geiranger sklir fra hverandre og stillheten utenfra går raskt over i et sus av latter og prat. Det vrimler av mennesker i hotellresepsjonen. Både pressefolk, skuespillere og alle andre som må til for å lage film.

Onsdag var nesten 200 personer i sving for å spille inn «Bølgen». Torsdag kveld satte de i gang igjen.

Imponert over naturen

Hovedpersonene i filmen «Bølgen», Ane Dahl Torp og Kristoffer Joner, forventet at naturen skulle være vakker i Geiranger. Kristoffer er her for første gang, og det har vennene hans fått merke.

– Jeg har sikkert sendt over førti bilder til venner og familie. Jeg bor i niende etasje på hotellet her, og utsikten er vanvittig.

Kristoffer har slått seg ned i en av sittegruppene i resepsjonen, og med smale øyne ser han opp på dem som passerer. Han virker tilbakelent og rolig til tross for den tøffe natten de har vært gjennom. Skuespilleryrket er ingen åtte til fire jobb. Filmingen hittil har foregått i den bratte Ørnevegen. Og der har de fått testet puls og lårmuskulatur.

Han har på seg en grå genser med en åpen skjorte hengende over. Kollegaen Ane rusler frem og tilbake ved inngangen og er ikledd sjøgrønn skinnjakke og sneakers. Hun er kanskje hakket mer opplagt enn Joner. Det er hennes første arbeidsdag, og har akkurat kommet seg til Geiranger. De erfarne skuespillerne prøver denne gangen noe helt nytt. Actiondramaet «Bølgen» er fiksjon, men med et realistisk bakteppe.

Et mareritt

Ane og Kristoffer spiller ekteparet Idun og Kristian, med to barn. Kristian er geolog ved skredsenteret i Geiranger og kona Idun driver hotell. Plutselig står de midt i sitt livs verste mareritt.

Filmen skal være et nervepirrende actiondrama. Både Ane og Kristoffer har brukt Tafjord-ulykka for å sette seg inn i den dramatiske filmen.

Natt til 7. april 1934 løsner 3 millioner kubikk med stein fra Langhammeren og raser 730 meter ned i Tafjorden. På det høyeste er bølgen 64 meter. Noen minutter etter blir bygdene Tafjord og Fjørå truffet av en 15 meter høy bølge som utsletter alt som er i strandsona. De som bodde nærmest Langhammeren hadde ingen mulighet til å komme seg i sikkerhet. 40 mennesker omkom.

Dramatisk kamp mot klokken

Bølgen starter med at skredalarmen går i Geirangerfjorden. Raset geologene har fryktet er et faktum og en gigantisk flodbølge er på vei mot bygda. Idun, Kristian og barna er splittet og det er kun ti minutter til bølgen treffer. Det blir en dramatisk kamp mot klokken før de kraftige naturkreftene treffer land.

Geiranger er kjent for sin mektige natur. Ane og Kristoffer sitter side om side i sjuende etasje ved Hotel Geiranger. Utsikten er upåklagelig. Det er et vakkert sted, men Kristoffer mener at det er flere sider ved naturen som ikke er så flott.

– I denne vakre delen av landet så er ikke fjellene bare snille. De er harde og brutale. Jeg syns det er noe poesi ved akkurat det.

Samtalen flyter godt mellom de to skuespillerne. Kjemien er god, og de liker å være kollegaer.

– Jeg hadde villet jobbe med Kristoffer selv om jeg ikke hadde gjort det før. Men nå vet jeg også at vi jobber godt sammen, sier Ane.

Store deler av filmingen foregår på kveldstid. Torsdag kveld settes den enorme produksjonen i gang igjen. Både statister og hovedrollene får testet pulsen i den bratte Ørnevegen, som holdes stengt når scenene spilles inn.

Sjokolade og helikoptertur

Skuespillerne nyter tiden de har i Geiranger, men de har ikke rukket å gjøre så mye utenom jobb hittil. Men Ane, som har vært her en gang tidligere, har allerede sett seg ut en plass hun skal besøke før hun drar. Sjokoladebutikken nede ved sjøen. Kristoffer ser frem til helikoptertur innover fjorden, og ikke minst å fortsette filmingen.

Filmingen vil foregå hver dag til 23. mai, med unntak av 17. mai. Filmen skal etter planen ha premiere 28. august 2015, og har et budsjett på 51 millioner kroner. Regissøren Roar Uthaug har tidligere gjort filmene "Fritt vilt", "Flukt" og "Jul i Blåfjell".

Innspelinga av katastrofefilmen Bølgen er i gang i Geiranger. Dei siste par nettene 
har skodespelarar og statistar stått i bilkø for å kome seg unna naturkreftene..

Se tv-innslaget fra innspillingen