NRK Meny
Normal

Klager på helikopterlanding på vernede fjelltopper

Øystein Folden i Naturvernforbundet har klaget til Klima- og miljødepartementet på de nye tillatelsene til helikopterlanding på vernede lokale fjelltopper. Helikopterlandingen skal brukes i forbindelse med ski- og snowboardstunt til filmen «Supervention».

Øystein Folden ved Svøu

Øystein Folden misliker at det skal brukes helikopter for å gjøre nye, spektakulære opptak av ski- og snowboardstunt i Trollheimen.

Foto: Odd Sørås / NRK

Verneområdestyret for Trollheimen ga nylig tillatelse til lavtflyging og helikopterlanding på tre lokale fjelltopper, skriver Tidens Krav.

Det er Visit Nordmøre og Romsdal og filmselskapet Field Productions som har søkt om og fått tillatelse til bruk av helikopter for å gjøre nye, spektakulære opptak av ski- og snowboardstunt til en ny utgave av filmen «Supervention».

I klagen peker Naturvernforbundet på at det ble gitt tillatelse til tilsvarende flyginger i 2011 og 2012. En forutsetning den gang, var at man skulle ha bildemateriale for lang tid framover.

– Naturvernforbundet motsetter seg at Trollheimen skal benyttes til motevisninger for stadig nye ski, klær og utøvere, sier Folden.

Han peker videre på at Visit Nordmøre og verneområdestyret ikke har vurdert om filmingen kan skje utenfor verneområdene og viser til at rovfugl er særlig utsatt for forstyrrelser i perioden filmopptakene ønskes gjort.

Foreslår å trekke tillatelsen

Overfor Tidens Krav varsler Folden at en tilsvarende klage kommer når det gjelder landingstillatelse på ytterligere tre topper gitt av styret for Dovrefjell–Sunndalsfjella nasjonalpark.

Verneområdeforvalter Hege Sæther Moen foreslår at Verneområdestyret for Trollheimen trekker tilbake tillatelsen de har gitt til helikopterlanding.

Sæther Moen vil derimot ikke gå med på at klagen fra Naturvernforbundet skal gis oppsettende virkning, det vil si at filmopptakene ikke kan gjennomføres før departementet har avgjort klagen.

Det er planlagt at filmingen skal skje i tidsrommet 5. februar til 30. april.