Hopp til innhold

Klager på dårlig lukt fra Reox

Flere av innbyggerne i Nesset kommune er lei av den sterke lukten fra Aluminiums-renseanlegget Reox i Raudsand. Nå vil politikerne inspisere fabrikken.

Reox Rausand

Her ved Reox Raudsand i Nesset kommune er det flere naboer som bor i en halv kilometers omkrets.

Foto: Remi Sagen / NRK

Dårlig lukt har vært ei plage på Raudsand i svært mange år.

Helt siden den gamle aluminiumsrensebedriften Aluscan var i virke på 90-tallet, etterfulgt av Reox-oppstarten i 2007, har naboer som bor i en halv kilometers omkrets slitt med ekkel lukt.

Nå har innbyggerne i Nesset fått nok. Kommunepolitiker Mellvin Steinsvoll (Ap) sier til NRK at de nå vil kreve å få komme på befaring i bedriften på Raudsand for å se om alt virkelig går rett for seg.

Skuffa

Mellvin Steinsvoll

Arbeiderparti-politiker Mellvin Steinsvoll tar nå til orde for å komme på befaring i Reox Raudsand.

Foto: Omar Sejnæs / NRK

– Vi trodde faktisk at bedriften hadde fått orden på sakene sine, men vi blir frustrerte og skikkelig skuffa når det viser seg at det ikke har skjedd noe som helst, sier Steinsvoll.

Han forteller at de illeluktende utslippene er særlig problematiske, fordi man ikke vet hvor farlig stoffene kan være ettersom gassen utvikler seg gjennom påvirkning av vann.

– Forringer livskvaliteten

Bedriften er allerede pålagt av Klima- og forurensningsdirektoratet – KLIF – å ha godkjente renseanlegg. Nå vil politikerne på ny legge press på bedriften, for å få orden i en uholdbar situasjon, mener Mellvin Steinsvoll.

– Livskvaliteten på Raudsand blir så forringet at noe må gjøres, sier Steinsvoll.

NRK har gjort omfattende forsøk på å få tilsvar fra Reox og eierne Aleris, uten å lykkes. HMS-rådgiver Ole Magne Kjølstad i fabrikken på Raudsand sier det kun er eierne i USA som kan uttale seg om saken, og et har ikke lyktes NRK å få disse i tale mandag.