NRK Meny
Normal

Klager fra miljøvernere førte ikke frem

Miljødirektoratet gir Vestbase tommel opp for videre utfylling av Vikanholmen Vest.

Vestbase AS Vestbase AS

Miljødirektoratet skriver at klagene fra naboer og miljøvernere ikke gir grunn til å oppheve vedtaket fra Fylkesmannen om utfylling av Vikanholmen Vest i Kristiansund.

Foto: Harald M. Valderhaug

Sensommeren i fjor bestemte Fylkesmannen i Møre og Romsdal seg for å stoppe arbeidet med utvidelse av Vestbase i Kristiansund. Prosjektet har vært omstridt fra starten av og både Naturvernforbundet og Vikan velforening har reagert kraftig.

Naboene og miljøforkjemperne var fornøyde da arbeidet ble stoppa, men for Vestbase betydde pausen ekstra kostnader. Selv reagerte offshoreselskapet kraftig på utsettelsen av prosjektet og leverte derfor egen klage.

Klager ga full stopp

Terje Kvisvik

Eiendomssjef i Vestbase, Terje Kvisvik.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Nå har Miljødirektoratet behandlet klagene som ga full stopp av utfylling av Vikanholmen, og i brevet gir direktoratet klarsignal om at arbeidet igjen kan starte. Eiendomssjef i Vestbase, Terje Kvisvik, forteller til NRK at det er godt å endelig få denne beskjeden.

Men med gladmeldinga følger også flere skjerpinger som gir enda flere kostnader.

Helt siden Vestbase lanserte planen om utfylling i 2010 har naboer og miljøvernere protestert. Miljødirektoratet opprettholder vedtaket som Fylkesmannen gjorde sommeren 2014, men de har endret enkelte vilkår for arbeidet.

Ti dager igjen av tillatelsen

Klagebehandlingen har tatt tid. Fylkesmannen gav i fjor tillatelse til å drive utbygging til og med 1. juni i år, og med bare ti dager igjen av tillatelsen får Vestbase igjen godkjennelse.

Utløpet av tillatelsen er derfor flyttet til 15. mai neste vår, men direktoratet understreket at anleggsarbeid ikke er tillatt mellom mai og september.

Direktoratet har også tatt oteren med i sin nye rapport. Hvis noen observerer oter i området under mudring eller utfylling skal arbeidet stoppes frem til oteren har beveget seg, for egen kraft.