– Jeg så den heldigvis i tide

Oddmund Liaskar er glad han klarte å stoppe i tide slik at denne hjortekalven ikke ble ihjelkjørt. NINA-forsker forteller at tusenvis av rådyr- og hjortekalver dør i slåtten hvert år.

Oddmund Liaskar fikk stoppet da han så hjortekalven.

Oddmund Liaskar fikk stoppet i tide da han så hjortekalven som lå i gresset han skulle slå.

Foto: Privat

Det lille nøstet hadde krøllet seg samman og prøvd å gjøre seg usynlig, da gårdbruker Oddmund Liaskar i Volda torsdag begynte å slå gresset med forhøster.

Lite visste den spede hjortekalven om de sylskarpe knivene som på sekunder ville kuttet alt som kom i dens vei i småbiter.

Heldigvis ante Liaskar hva som fantes i gresset, siden han oppdaget spor av at det hadde vært dyr over markene.

– Jeg fulgte derfor ekstra med. Kommer det noe i foret, må jeg jo tippe hele greia. Og etter en kort stund dukket hjortekalven opp i gresset foran traktoren.

Flyttet kalven

Den første slåtten er nå i gang over hele landet. Tusenvis av bønder skal de neste dagene få i hus det viktige vinterforet til kyr og sauer.

Den erfarne gårdbrukeren i Volda slår gresset mellom to åser med skog på begge sider, og som mange andre steder i Norge, har området mye hjort.

– Jeg fikk heldigvis stoppet. Den virket ikke redd, den bare lå der.

Liaskar tok derfor en neve gress som han holdt rundt kalven mens han flyttet den utenfor gjerdet. For dersom hjortekalven får på seg lukten av mennesker kan moren støte den fra seg.

Der lå kalven mens Liaskar fikk kjørt vekk to lass med gress. Etter tredje lasset var den vekk.

– Moren sto nok sikkert i skogen og fulgte med og har fått med seg kalven.

– Må følge med

Denne hjortekalven ble reddet fra slåmaskina.

Denne hjortekalven lå helt stille og trykket seg ned i gresset.

Foto: Privat

Erling Solberg i Norsk institutt for naturforskning (NINA) forteller at flere tusen rådyr blir tatt av slåmaskiner hvert år. Det er ikke like vanlig med hjort.

– Rådyr er knyttet til kulturmarka, mens hjorten trekker mer til fjells når den kalver, derfor er ikke problemet like stort for hjorten, sier han.

Det som er typisk for begge er at etter at de har kalvet, legger de gjerne igjen kalvene sine mens de selv er ute og beiter. Det er da kalvene ligger helt stille for å berge seg fra reven og andre rovdyr.

– Kommer det da en stor og tung traktor så trykker de seg ekstra godt ned i bakken. Så en god del blir kjørt i hjel.

– Har tro på ny innretning

Rådyrkalv

Den nye innretningen skal forhindre at rådyr mister livet i åker og eng. Bildet er fra Nærøy, hvor en rådyrkalv er påkjørt av slåmaskin.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Noen bønder, som er ekstra samvittighetsfulle, kan ha noen til å gå foran traktoren for å se etter kalver.

– Men det er klart at dette blir en veldig arbeidskrevende sak.

Nå er det flere bønder som har testet en innretning med en jernstang foran på traktoren som drar kjettinglenker bak seg.

– Når kjettingene kommer over ryggen på kalven så blir de så skremt at de spretter unna, så om alle kunnet bruke dette utstyret hadde det nok blitt færre av disse dødsulykkene, sier Solberg.

Liaskar i Volda er glad det gikk bra denne gangen.

– Det hadde vært forferdelig om jeg kjørte over den, sier han.