NRK Meny

Smuglerkjøtt skulle til butikk i Molde

En kjøpmann i Molde mente det ble for dyrt å importere kjøtt. Derfor valgte han å smugle. I går ble han stoppet på Svinesund med 460 kilo kjøtt i bilen. Kjøttet skulle selges i en matbutikk.

Tollbeslag

En kjøpmann ble stoppet med 460 kilo smuglerkjøtt i bilen.

Foto: Tollregion Øst

Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Det var sent onsdag kveld at kjøpmannen fra Molde ble stoppet i en rutinekontroll på riksgrensen mellom Norge og Sverige på Svinesund. I bilen fant tollerne 460 kilo med kjøtt.

– Kjøttet, 365 kilo kylling, 60 kilo lammekjøtt og 38 kilo oksekjøtt, var kjøpt i Strömstad, og varene var ment for salg i mannens forretning i Molde, sier seksjonssjef Wenche Fredriksen ved Tollregion Øst.

Wenche Fredriksen

Seksjonssjef Wenche Fredriksen ved Tollregion Øst.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Tolletaten gjennomførte i går en større kontroll på grensa, der svært mange biler ble kontrollert. Kjøpmannen fra Molde reiste sammen med en annen mann, og kjøttet var oppbevart i bilens bagasjerom.

– Dette er etter forholdene et ganske stort beslag. I Norge er det lov å ta med ti kilo til privat forbruk pr. person inn i Norge, sier Fredriksen.

Moldemannen la ikke skjul på at han forsøkte å smugle kjøttvarene inn i Norge.

For dyrt å importere lovlig

– Føreren av bilen forklarte for tollerne at han driver butikk i Møre og Romsdal, og at kjøttet skulle selges i butikken. Han hevdet at det var for dyrt å importere det på legal måte. Derfor valgte han å smugle, sier Fredriksen.

Alle matvarer som tas inn til Norge for konsum skal deklareres og det skal gå klart frem opprinnelsen til matvarene. Det er også strenge krav til hvordan mat skal fraktes og hvilke temperaturer dette skal oppbevares ved.

– Det å frakte kjøtt uten frysebeholder i vanlig bil over en lang avstand er ikke noe Mattilsynet eller vi synes er veldig greit. Det er en større risiko for bakterievekst i matvarene og det kan være vanskeligere å spore opprinnelsen til kjøttet, sier Fredriksen.

Saken er nå meldt til politiet. Det er Halden politistasjon som etterforsker saken.

Siste video/lyd

Mange geitebønder i landet vil ha den elektriske geiteklaven til Gjemnesbedrifta Nofence. Produksjonen pågår for fullt, men geiteklaven er enno ikkje godkjend. Gründerbedrifta treng beitesesongen 2017 for å gi Mattilsynet dokumentasjonen dei krev.
Dei fleste har meir enn nok med å SJÅ utfor kanten på den hundre meter høge Zakariasdammen i Tafjorden på Sunnmøre.
Men det finst folk som vil betale for å få seg ein luftig tur. Og frå neste veke av kan dei gjere akkurat dét...
Fiskesperra som skal redde den nasjonale lakseelva Driva, blir slakta av ekspertar på behandling av gyrosmitte. Miljødirektoratet er ansvarleg for prosjektet til seksti millionar kroner. Dei meiner det trengst berre små justeringar.