Hopp til innhold

«Borgunda» og «Borgundfar» har det som fisken i vannet

Både «Borgundfar» og «Borgunda» stortrives i sitt nye hjem. Men den ene kjendistorsken slet lenge med luft i magen.

«Borgunda» måtte akklimatiseres og bli kvitt luft i svømmeblæra før hun ble sluppet løs i tanken.

«Borgunda» lå en stund i en ruse på bunnen i stortanken for å bli kvitt luft i magen.

Borgunda

Anders Giske fra Atlanterhavsparken får overlevert kjendisfiskene fra akvaristen Trond Østrem.

Foto: NRK
Borgundfar

«Borgundfar» er veldig synlig i akvariet.

Foto: Atlanterhavsparken v/Trond Østrem
Trond Østrem med Borgunda og Borgundfar

Trond Østrem passer godt på fiskene og sjekker dem

Foto: Remi Sagen / NRK
Borgundfar

«Borgundfar» er en linselus, og det virker som han trives som kjendis.

Foto: Atlanterhavsparken v/Trond Østrem

Under NRKs sending fra Borgundfjordfisket ble to torsk tatt med til Atlanterhavsparken i Ålesund. Akvaristen Trond Østrem forteller at de har fiska kjendistorsk i Borgundfjorden før. «Gudrun» på over 25 kilo ble en skikkelig kjendis ved akvariet, men nå vil «Borgunda» og «Borgundfar» ta over stjernetilværelsen.

«Borgunda» fikk dykkersyke

Tv-torskene «Borgunda» og «Borgundfar» har nå flyttet inn i sitt nye hjem i stortanken. «Borgundfar» vente seg til det nye hjemmet veldig raskt, og stortrives allerede. Men for «Borgunda» tok det litt lengre tid før hun fikk det som fisken i vannet.

– Når fisken blir dratt raskt opp fra dypt vann så sliter den ofte med å få luften ut av svømmeblæra. Når vi er på sjøen så har vi alltid med oss kanyler slik at vi får punktere svømmeblæra. Da går luften ut og etter hvert klarer fisken å svømme normalt, forteller Østrem.

Det var nettopp det som skjedde med «Borgunda». Hun fikk dykkersyke. Luften i svømmeblæra gikk ikke ut, og hun klarte ikke å få normal oppdrift i vannet. Men dykkerne ved akvariet satte henne i en ruse på bunnen av stortanken, og der ble hun stående til luften var ute av svømmeblæra. Dykkerne slapp henne løs etter dykkershowet onsdag.

– Ofte klarer fisken å trykke ut luften selv gjennom hullet vi lager med nåla. Og på den måten nullstiller vi fisken. Etter hvert gror dette hullet igjen, og fisken klarer å styre seg selv på vanlig måte, sier akvaristen.

«Borgundfar» liker å være kjendis

Han tror at den kvinnelige kjendistorsken kommer til å klare seg helt fint. «Borgundfar» har trivdes fra første stund. Det virker som om han liker kjendistilværelsen, og siden han kom i stortanken har han holdt seg så nært utstillingsvinduet som mulig.

– Han er veldig synlig i akvariet, og holder seg ved vinduet hele tiden. Vi klarer lett å kjenne han igjen selv om han er sammen med mange andre fisker.

«Borgundfar» har en deling i den ene brystfinnen som gjør det enklere å skille han fra andre fisker. I tillegg så har han et lite sår etter kroken.

Borgunda og Borgundfar er de nye kjendisene på Atlanterhavsparken