NRK Meny
Normal

– De lokale partiene trenger drahjelp

Da NRK spurte, var det få som mente besøk fra topp-politikere er utslagsgivende for deres stemme 9. september. Likevel strømmer partiledere til distriktene.

Tove-Lise Torve på Valg Camp

Tove-Lise Torve tjuvstartet valgkampen med sin Valg Camp. Nå er mange politikere på reisefot.

Foto: Privat

– Nei, nei og nei. Det er svarene vi får på spørsmål om det betyr noe med besøk i distriktene fra de mest sentrale politikerne i landet.

– Egentlig ikke. Det er mest hvilke saker de har å komme med som betyr noe for meg, svarer en av de tilfeldig spurte på gata i Ålesund.

rigmor andersen eide og knut arild hareide

lokalpolitiker Rigmor Andersen Eide og kjendispolitiker Knut Arild Hareide på tur i Møre og Romsdal.

Foto: Trond Vestre / NRK

Men i Møre og Romsdal sto sentrale topp-politikere i kø forrige uke, i forsøket på å skape oppmerksomhet rundt sitt parti.

Espen Barth Eide og to studentar i Volda

Espen Barth Eide besøkte høgskolen i Volda under sitt besøk i Møre og Romsdal.

Foto: Ole-Ottar Karlsen Høgstavoll
Solberg og Orten

Statsministerkandidat for Høyre, Erna Solberg, var på fylkesturne i Møre og Romsdal.

Foto: Magnus Peter Harnes

Blant dem som var innom fylket for å promotere sin politikk var utenriksminister Espen Barth Eide (AP), partileder Knut Arild Hareide (KrF), Jan Tore Sanner (H), Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp), statsminister Jens Stoltenberg (AP), Ola Elvestuen (V), Ketil Solvik Olsen og Siv Jensen (Frp). Tidligere har Høyre-leder Erna Solberg åpnet valgkampen i Møre og Romsdal.

Skaper oppmerksomhet

Tross lunkne tilbakemeldinger fra de spurte, mener lokalpolitikerne at besøk fra partiledere og ministere er svært verdifullt.

Ola Borten Moe

Ola Borten Moe var i Molde for å fremme sin politikk og sitt parti, Sp

Foto: Terje Reite / NRK

– Vi er opptatt av å vise at vi har kontakt med folk i regjeringsapparatet, og gjennom det kan påvirke, sier Senterpartiets Jenny Klinge.

Også Harald Nesvik i Frp tror at sentrale politikere kan være med å påvirke de lokale velgerne.

– Det både trekker folk, og samtidig oppmuntrer det tillitsvalgte i organisasjonen til å stå på det lille ekstra som nå skal til de siste ukene før valget, sier Nesvik.

Kjendishjelp

Valgforsker Anders Todal Jensen støtter oppfatningen til politikerne om at glansen fra en topp-politiker på besøk skaper en oppmerksomhet som kan være gull verdt.

– Veldig mange velgere er i en situasjon der de ikke følger politikk så tett at de er veldig godt kjent med de lokale politikerne og de lokale sakene. Og da trenger de lokale partiene drahjelp, rett og slett, av rikskjendisene i eget parti for å få velgernes oppmerksomhet og for å få de lokale medienes oppmerksomhet.