Kjempet seg tilbake fra kreften

For 15 måneder siden var den 62 år gamle Høyre-ordføreren Bjørn Sandnes rammet av kreft i magen, med spredning til hjernen. I dag er han helt frisk. Les om hans kamp tilbake til livet.

Bjørn Sandnes

– Jeg må si det gjør inntrykk på meg når jeg treffer folk på gaten som sier de ber for meg. Det er utrolig mange som har tatt kontakt og støttet meg, og det betyr mye.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Jeg har vært veldig heldig, sier Bjørn Sandnes når NRK treffer ham en januardag i 2013.

Han tenkte nok ikke den samme tanken da han fikk vite om kreftdiagnosen for 15 måneder siden.

Den første meldingen fra legene konstaterte kreftsvulst i hjernen, men det skulle vise seg at diagnosen var mer omfattende enn som så. Kreftsykdommen hadde egentlig rotfestet seg i magen, for deretter å ha spredd seg til hodet.

Legene gav Bjørn dårlige odds.

En ting av gangen

– Hva er det som går gjennom hodet ditt når du får en slik melding?

– Tja, det kunne vel ikke bli stort mer alvorlig enn dette. En kan egentlig ikke gjøre så mye annet enn å bare akseptere det og prøve å løse problemet steg for steg, sier Høyre-ordføreren Sandnes.

– Du tenker som en politiker?

– Hehe, ja, jeg er vant til å jobbe med store prosjekt som Nordøyvegen og andre, og da er det mange hinder i veien. Da gjelder det å ta et steg av gangen, istedenfor å prøve å hoppe over alle hindrene på en gang.

Hardkjør

Og det var nettopp det Bjørn gjorde. Fire operasjoner, cellegiftbehandling, 8–9 turer til Trondheim og én til Bergen vitner om en omfattende behandlingsprosess i 2012.

Hardkjøret har krevd sin pris. På 12 måneder har Bjørn gått ned 20 kilo, og han vet at friskmelding overhodet ikke er en selvfølge. Flere kjenninger har nemlig gitt tapt for kreften i årenes løp.

– Jeg har faktisk tenkt en god del på disse, og deretter tenkt på hvor heldig jeg har vært.

Saken fortsetter under bildet

Sandnes i hyggelig passiar i april – bare noen måneder etter at han hadde mottatt kreftdiagnosen.

Mot alle odds

I dag er Bjørn frisk. Til alt hell responderte kroppen bra på medisinene, og snart er han klar for å vende tilbake til jobben som ordfører i Haram kommune.

– Du har blitt frisk mot alle odds?

– Ja, jeg har vært veldig heldig. Alt har stemt hele veien, og det setter jeg veldig pris på. Kroppen har blitt mye lettere enn før, så nå blir det fysisk innsats for å legge på seg noen kilo fremover.

Fortsatt må Bjørn til kontroll hver tredje måned for å forsikre seg om at kreften ikke er på vei tilbake.

– Du vet, når en har fått en så alvorlig kreftdiagnose som meg så blir en egentlig aldri helt friskmeldt. Faren for tilbakefall vil alltid være der.

– Tenker du mye på det?

– Nei, det gjør jeg faktisk ikke. Det er jo likevel knyttet en viss spenning til hver kontroll, jeg må innrømme det.

– Det er god medisin

Noen av de mest gledelige øyeblikkene i 2012 har kommet i møte med folk som ønsker han alt vel og god bedring.

– Jeg må si det gjør inntrykk på meg når jeg treffer folk på gaten som sier de ber for meg. Det er utrolig mange som har tatt kontakt og støttet meg, og det betyr mye.

Og på spørsmål om han gleder seg til å ta fatt på jobben som ordfører igjen, er han klar.

– Det blir veldig kjekt. Det å være i en jobb man liker godt ... det er god medisin.