Kirkevergen er klar til å skyte hakkespett

Nå har Hjørundfjord kirke søkt om løyve til å jakte på hakkespettene som har blitt alt for glad i kirketårnet.

Hakkespett

HAKKEPROBLEM: Denne hakkespetten klarte kirkevergen å fange. Den ble sluppet fri og om den er smart vil den ikke returnere om kirken får lov av kommunen til å jakte på dem.

Foto: Flingai Foloboi

En kombinasjon av kirkeklokker og lyd fra hakkespett er et problem i Ørsta. Hjørundfjord kirke på Sæbø har gjester som hakker seg gjennom kledningen på kirketårnet.

Og dette er ikke første gang de bestemmer seg for å plage hele menigheten.

– Dette er tredje året på rad. Når jeg tok jobben som kirkeverge var ikke dette et problem jeg hadde trodd jeg måtte håndtere, sier kirkeverge Arnstein Myklebust.

Vil skyte hakkespettene

Det var avisen Møre-Nytt som skrev om kirkens hakkespettproblem først. Myklebust forteller at de har prøvd alle råd de har fått for å bli kvitt fuglene.

Hjørundfjord kirke

Hakkespettene koser seg i kirketårnet i Hjørundfjord kirke. De koser seg så mye at nå har de blitt en plage.

Foto: Kyrkjelydane i Ørsta

– Vi har satt opp silhuetter av rovfugler og større hakkespetter for å prøve å skremme de bort. Vi har også satt opp feller for levende fangst av fugler. Vi har fanget en, men metodene har ikke hatt noen spesiell effekt, forteller Myklebust.

Nå har de søkt til kommunen om løyve til å skyte på fuglene, som markerer reviret sitt på kirketårnet hver dag. Den som skal stå for skytingen, er kirkevergen selv.

– Om vi får lov er det jeg som skal skyte. Det er ingen som har lyst til å skyte disse fine dyrene, men om dette er den rette måten å hindre de i å gjøre omfattende skader på kirken, så har vi ikke noe valg.

Har ikke gjort omfattende skader

Hvorfor hakkespettene returnerer hvert år er vanskelig å si, men noen innbyggere tror de vet svaret.

– Noen tror at hakkespetten liker seg der for det er det høyeste stedet i området og at det er en måte å markere reviret på. De flyr opp og hakker for å lage mest mulig lyd. Noen mener de gjør det for å finne mat, forteller Myklebust.

Hakkespett som ble fanget levende og satt fri et annet sted, returnerer forhåpentligvis ikke til kirken om kirkevergen får jaktløyve.

– Det er opp til kommunen nå, men jeg håper det blir innvilget. Det vil ikke bli en lett løsning det heller, for de er ikke lett å få øye på eller fange.

Skadene på kirketårnet er ikke omfattende, men kirkevergen vil løse problemet før hakkespettene blir for husvarme.

– Skadene nå er ikke verre enn at vi kan ta det med normalt vedlikehold. Nå vil vi intensifiere kampen mot hakkespetten før de blir verre.