NRK Meny
Normal

Se kirken forvandles til operascene

Det er en kirke. Og den ligger på Kirklandet i Kristiansund. Nå byttes Kristus med Puccini, og kirkebygget gjøres om til opera.

Video Kirklandet Kirke blir opera

Vil du se hva som skjer med kirka når den gjøres om til opera? Spill video og se!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kristiansund er kjent som operaby nummer en utenfor Oslo. Operaen har lange tradisjoner og har i alle år holdt hus i ærverdige Festiviteten. Men nå er gamle Festiviteten under oppussing. Da må årets Operafestuker gå av stabelen på alternative scener. En av dem er Kirklandet kirke i sentrum av Kristiansund.

Bo-Ruben Hedwall

Bo-Ruben Hedwall er scenografen som gjør kirken om til operascene.

Foto: Roar Halten / NRK

– Det er egentlig ikke så stor forskjell på kirken og en operascene. Der er forestillinger i begge lokalene. Men det er første gangen jeg setter opp opera i en kirke, sier scenograf Bo-Ruben Hedwall.

Dekkes med store tepper

Kirklandet kirke blir ikke til å kjenne igjen når den gjøres om til operalokale. En stor rigg går langs sidene og foran ved alteret. Her heises det opp store tepper som forvandler lokalet totalt.

– Vi bruker tre store tepper. Vi skal ikke skjule at dette er en kirke som fins bakom vår forestilling, sier Hedwall.

Uvant for sognepresten

I dag vandret sogneprest Torbjørn Brøske rundt i kirken sin. Han kjenner kirken meget godt, men i dag vandret han i uvante omgivelser likevel.

Torbjørn Brøske

Sokneprest Torbjørn Brøske seier kyrkjeromet blei flott og storslagent, men uvant.

Foto: Roar Halten / NRK

– Det er flott og storslagent. Men det er likevel uvant, sier Torbjørn Brøske.

– Greit å jobbe slik

Og det er teppene som gir den rette stemmningen når Puccinis , Gianni Schicchi og Søster Angelica, bytter ut salmer med operasang.

Ronald Rørvik

Ronald Rørvik regisserer Puccini-oeraene i Kristiansund i år.

Foto: Roar Halten / NRK

– Dette er jo en forholdsvis moderne kirke. Og det gjør det enklere enn om det var et gammelt kirkerom. Da ville mye av scenografien ligge i selve kirka. Her har vi mulighet til å kjøre inn scenografi. Og vi har disse tre enorme teppene som vi henger opp for å skape en scenografi og en stemning. Det er greit å jobbe sånn, sier regissør Ronald Rørvik.

To opera-forestilling i helaften

Kirklandet kirke blir arena for to av Puccinis operaer. Det er operaforestillingene Gianni Schicchi og Søster Angelica. Begge er korte operaer og danner til sammen enn helaften. Første forestilling er 9. februar.