Her lyser de opp nabolaget med 27.000 julelys

Hvert år bruker Kathleen Peters titalls av timer og tusenvis av lys til å lage julestemning. Nå har også naboen laget egen parkeringsplass til alle som vil stoppe og se.

Dette er julehuset til Kathleen og André Peters i Hustadvika.

Hvert år pynter Kathleen Peters opp eiendommen sin, til glede for både hennes familie og folk som kjører forbi.

Foto: Idun Aalbu Rasmussen / NRK

– Er Stavlundvegen fulltallig?

Kathleen Peters får et rungende ja fra omtrent 30 naboer og venner før hun snur seg mot huset sitt og ringer sønnen sin. Hun er spent. Spent på om alt fungerer.

Hun har brukt flere måneder på å planlegge og sette opp alle lysene. Naboen har til og med laget parkeringsplass så folk kan komme og se.

– Slå på!

Det går et sekund eller to. Et par tre i hagen lyser opp. Så står de plutselig foran et hav av lys. De oppmøtte jubler.

Suksess!

Planleggingen og oppsettingen av alle dekorasjoner har blitt en hobby for Kathleen. Etter hvert som årene har gått, har det bare blitt flere og flere lys.

Håpet er at julehuset deres ikke bare lyser opp deres hverdag, men også andres.

Og det ser det ut som det gjør, for når desember nærmer seg, begynner naboer og venner å spørre om når de skal tenne lysene.

– Dette er veldig bra. Jeg kunne nesten vært med å betale strømregninga deres, sier nabo Frank Løken, som har laget parkeringsplass til julehuset på eiendommen sin.

– Nå blir det full trafikk forbi her hver kveld. Det er så stilig, sier Løken.

Kathleen Peters i Hustadvika.

Kathleen Peters vokste opp i Tyskland, der pynting til jul var sentralt i familien hennes. Hun tok med seg interessen da hun flyttet til Norge med mannen sin for 16 år siden.

Foto: Idun Aalbu Rasmussen / NRK

Dyrere julelys i år

Strømleverandøren Fjordkraft anslår at dersom du har 27.000 små ledlys i julelenker, vil det koste et sted mellom 1000 og 1300 kroner å ha de på i hele desember. Da er forventet strømpris, alle avgifter og nettleie med i beregningen.

I 2019 kostet den samme belysningen cirka halvparten, opplyser kommunikasjonsrådgiver hos Fjordkraft, Jon Vaag Eikeland.

I fjor økte strømregningen til Kathleen og André Peters med 800 kroner i desember sammenlignet med en vanlig måned. I år regner de med at det de må betale mer fordi strømmen er dyrere.

Så har vi 7000 flere lys i år, ler hun.

Salg av lys økte i pandemien

Pressekontakt Camilla Tully hos Clas Ohlson forteller at de har merket økningen av salget i julelys. Butikkjeden er en av mange som selger mye dekorasjonslys. De siste fire årene har de stort sett doblet salget hvert år, og økningen var enda høyere i fjor.

Dette tror vi skyldes korona og en generell trend gjennom pandemien der kundene våre har investert mer i hjemmene sine, sier Tully.

Hun legger til at større lysdekorasjoner som pingviner og reinsdyr også har hatt en økning de siste par årene

Espen Karlsen

Espen Karlsen er administrerende direktør i Jernia.

Foto: JERNIA

Administrerende direktør i Jernia, Espen Karlsen, forteller at pandemien gjorde fjoråret spesielt også for dem. Allikevel ser det ut som at salget i år vil være på omtrent samme nivå som i fjor.

Han sier at lysslyngene som kan skjøtes og bygges på er populære.

– Folk begynner kanskje med litt på verandaen og tenker at de vil utvide.

Kathleen og André Peters foran julehuset sitt.

Mannen til Kathleen Peters, André er som regel med og hjelper til. Men hun er hodet bak alt, noe som gjør han stolt.

Foto: Idun Aalbu Rasmussen / NRK

Julehuset til Kathleen og familien lyser i hele desember. Når nyttår kommer, slår de av, og da begynner planleggingen til neste år. For det er aldri likt hvert år.

Dagen etter lystenningen kan Kathleen Peters fortelle at første kveld var en suksess.

Jeg klarte nesten ikke å sove fordi jeg var så lykkelig. Jeg var så fornøyd med alt.