Det er i liten grad tilgangen på mat som er problemet. Utfordringen er å få eldre på institusjon til å spise nok næringsrik mat. Til nå har institusjonene manglet et system som dokumenterer hvor mye mat de eldre får i seg.
– Vi ser at vi har flere som sliter med å få i seg det de trenger at mat og drikke. Nå får vi et verktøy der vi kan kartlegge ernæringen, sier Karethe Kristoffersen Aam. Hun jobber i hjemmehjelptjenesten i Ålesund.
- Les også:
– Skal se hvor skoen trykker
Det er verktøyet «Praksiske prosedyrer i sykepleietjenesten» de ansatte i helsevesenet nå blir drillet i. Over hele landet arrangeres det nå kurs i det nye systemet.
– Nå skal vi finne ut hvor skoen trykker. Vi skal finne ut hvor vi kan sette inn de beste tiltakene for å gjøre situasjonen bedre, sier prosjektleder for utvikling av hjemmetjenester i Møre og Romsdal, Brit Krøvel.
- Les også:
- Les også:
– Nå settes det i system
I systemet loggføres vekten til pasientene, og det dokumenteres hvilke tiltak som blir gjort for å holde riktig vekt på pasientene.
– Systemet hjelper oss for å foreta intervju i forhold til ernæring, vi kartlegger og blir mer bevisste på hvordan vi kan oppdage ting som kan gjøres bedre, sier Karethe Kristoffersen Aam.
– Men dere har jo vært opptatt av dette lenge?
– Ja, men frem til nå har dette arbeidet ikke blitt satt i system. Det er klart at vi som går ute blant pasientene ser jo hvem som sliter med ernæringen. Og vi setter jo opp tiltak i forhold til det vi observerer. Vi har jo også allerede vektkontroller, og flere tiltak alt etter hva som er problemet, sier Kristoffersen Aam.
- Les også:
Mange sulter
I 2009 kom Helsedirektoratet med en rapport som viser at mellom 20 og 50 prosent av de eldre på institusjon er underernærte. I fjor kom nye retningslinjer for tiltak.
– Ålesund er en av kommunene som har satt i gang et prosjekt der vi bygger opp kompetansen rundt ernæring. Vi innfører screening av alle som er inne i tjenestene etter rutinene som ligger inne i retningslinjene fra Helsedirektoratet, sier prosjektansvarlig Brit Krøvel i Ålesund kommune.
Det er sykepleierforbundets forlag Akribe som har utviklet det nye dokumentasjonssystemet.
– Pleierne får nå innføring i hvordan de skal gjennomføre et kostholdsintervju, hvordan de skal måle kroppsmasseindeks og hvordan de skal utføre tiltak i forhold til den statusen pasienten befinner seg i, sier produktansvarlig Elsebe Hille.