Hopp til innhold

Karin Andersen Årets fattigmann

Hedersprisen "Årets fattigmann" går til lederen i Stortingets sosialkomité.

Karin Andersen

'En inspirasjon,' sa Karin Andersen om prisen hun tok imot i Ålesund torsdag.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

Utdelinga skjedde under et seminar som foreninga Fattignorge holder i Ålesund. Karin Andersen (SV) fra Hedmark, leder i arbeids- og sosialkomiteen, er den første som får denne prisen. Fattignorge, som har hovedkontoret sitt i Ålesund, vil dele ut prisen hvert år til en person som har gjort en spesiell innsats for fattigdomssaken over tid.

"Årets fattigmann" 2008
Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

"Pitbull"

Daglig leder Georg Rønning i foreninga Fattignorge kalte Karin Andersen en pitbull da hun fikk prisen torsdag.

- Hun har stått på for saka i mange år, sier Rønning til NRK. - Hun biter seg fast og gir ikke opp, enda hun stadig får kjeft fordi hun ikke gjør nok. Når vi skulle dele ut fattigmannsprisen,var hun et klart valg.

Inspirasjon

- Å få denne prisen er en stor inspirasjon til å jobbe videre for at også de dårligst stilte skal få del i rikdommen vår, sier Karin Andersen. - Vi må kjempe for at de skal få det de har krav på, men dette gjelder også holdninger. I dag skaper vi identiteten vår ut fra det vi kjøper, og den som ikke kjøper noe, er ingenting. Min erfaring er at de fleste fattige sitter hjemme og skjems.

- Noe jeg kjemper for nå, er at sosialstønaden skal bli lik samme hvor du bor. I dag er nivået på stønaden veldig vilkårlig og ulik fra sted til sted. Dessuten må folk ha et sted å bo, det er et stort fattigdomsproblem. Og de fattigste er også de som har dårligst helse.

Georg Rønning deler ut Fattigmannsprisen 2008

Georg Rønning deler ut Fattigmannsprisen 2008

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

Fattigmenn

- Hva skal du gjøre nå?

- I morgen skal jeg møte flere departementer og snakke om gjeldsproblemene mange er oppe i. Vi må unngå at noen skor seg på de fattige, sier Karin Andersen.

Med seg hjem fra seminaret i Ålesund får hun et keramikkfat til å legge fattigmannsbakkels på.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL