NRK Meny
Normal

Kanadiske myndigheter snudde: Krigsseiler fra Sunnmøre fikk plass på veteranhjem

Familien til den 94 år gamle krigsseileren Petter Blindheim fra Vigra har kjempet for at han skulle få plass på veteranhjemmet i den kanadiske byen Halifax. I går fikk de beskjeden de har ventet på.

Petter Blindheim

Petter Blindheim (94) får plass på veteranhjemmet i Halifax.

Foto: CBC

Blindheim har kjempet i over år, men har fått avslag fordi kanadiske myndigheter ikke anerkjente han som en krigsveteran som tjenestegjorde for en alliert stat.

Saken har skapt sterke reaksjoner og fått stor oppmerksomhet i media, både i utlandet og i Norge. Også kanadiske politikere har reagert på behandlingen som Petter Blindheim har fått. Nå har kanadiske myndigheter snudd, skriver CBC News.

Ny avtale

Avgjørelsen om å la Petter Blindheim få plass på veteranhjemmet, kom etter at det ble inngått en ny avtale mellom myndighetene og Veterans Affairs Canada, og innebærer langtidsbehandling for Blindheim.

– Nå kan han nyte livet. Nå kan han i teorien bli så gammel han bare vil, sier sønnen Peter Blendheim til Dagbladet etter å ha mottatt beskjeden fredag morgen lokal tid.

Petter Blindheim tjenestegjorde i den Kongelege norske marine, der han ble senket to ganger. Han eskorterte handelsfartøy i Atlanterhavet, og han gikk med konvoier til Murmansk.

Veteranstatus

Men Blindheim ble nektet veteranstatus. I avslaget fra Veteran Affairs ble det pekt på at norsk krigstjeneste bare ble regnet fra 8. april da tyskerne invaderte Norge til 9.mai, dagen før Norge formelt overga seg.

Etter denne datoen var norske soldater reknet som motstandsmenn, fordi Noreg overgav seg til Tyskland, i følge Veteran Affairs. Blindheim kunne derfor ikke gjøre krav på status krigsveteran fra den andre verdenskrig.

Men først snudde myndigheten i spørsmålet om veteranstatus. Nå har Petter Blindheim også fått plass på veteranhjemmet.