NRK Meny
Normal

Kan bli fire nye asylmottak i fylket

Bedrifter i Kristiansund, Halsa, Sunndal og Ålesund har tilbudt seg å starte asylmottak. Totalt kan de fire gjøre plass til 700 nye asylsøkere i fylket.

Atlanten turistsenter

Atlanten Turistsenter er allerede et akuttmottak i Kristiansund. Nå kan det komme et nytt asylmottak.

Foto: Atlanten turistsenter / Med tillatelse

Rune Vordahl, UDIs regiondirektør i Midt Norge

6000 PLASSER: Regiondirektør Rune Vordahl sier at de er svært fornøyd med tilbudene som er kommet inn.

Foto: Nora Lie

På grunn av den økte ankomsten av asylsøkere til landet den siste tiden har Utlendingsdirektoratet ønsket å øke kapasiteten av ordinære mottaksplasser.

Totalt har det vært ønsket å øke kapasiteten med omlag 30.000 nye plasser i landet, hvorav 6000 skulle være i Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag.

Derfor sendt UDI ut et anbud hvor private aktører kunne tilby seg å starte asylmottak. Onsdag bekrefter de at ønsket deres om 6000 nye plasser har blitt oppfylt.

– Vi har fått inn tilbud om nesten 6000 nye plasser i asylmottak, noe vi er svært fornøyd med, sier regiondirektør Rune Vordahl i UDI Midt Norge i en pressemelding.

700 plasser i fylket

700 av plassene er tilbudt fra Møre og Romsdal. Disse stedene har søkt om å starte asylmottak i fylket:

  • Sunndal kommune tilbyr 260 plasser pluss opsjon på 30 plasser i Tredalsveien.
  • Ove Solskjær fra Kristiansund tilbyr 60 plasser med opsjon på 60 plasser til i Hollendergata 5.
  • Norsk Mottaksdrift AS i Halsa tilbyr 120 plasser pluss opsjon på 60 plasser i Valsøyfjordveien 1587.
  • LINK AS i Ålesund tilbyr 260 plasser pluss opsjon på 30 plasser i Sjømannsveien 1d.

Regiondirektøren understreker at at selv om det er kommet tilbud om omlag 6000 nye plasser, er det ikke sikkert at det vil bli opprettet mottak for like mange.

– Nå starter prosessen med å sjekke om tilbyderne oppfyller de kravene vi stiller både til bygninger, sikkerhet og kompetanse. Deretter starter forhandlingene om pris. Vi håper at de første nye mottakene kan være i drift fra februar, sier han.

Kostnadsbesparende

Vordahl ser flere fordeler med de potensielle nye mottakene.

– Dette betyr at vi kan flytte enda flere asylsøkere over fra akutte innkvarteringstilbud til ordinære mottak. Vanlige mottak gir både et bedre tilbud til asylsøkeren, og er mye billigere for oss enn de akutte overnattingstilbudene vi ble nødt til å ta i bruk i høst, forteller han.

Totalt fikk UDI inn 18 tilbud fra private aktører og ett fra en kommunal aktør, altså Sunndal kommune. Avtalene rundt de potensielle nye mottakene skal tildeles 8. januar, og deretter er det ti dagers karensfrist før avtalene underskrives.

Etter UDIs kalkulasjoner vil opprettingen av de nye asylmottakene i de tre fylkene koste et sted mellom 1,8 og 2,7 milliarder kroner.