NRK Meny
Normal

Kamp om plassene

Det ligger an til kamp om stortingsplassene i flere parti her i fylket.

Stortingssalen
Foto: Arkivfoto: Morten Holm / Scanpix

Både i KrF, Arbeiderpartiet og Senterpartiet blir det kamp etter at de nåværende stortingsrepresentantene har sagt nei til gjenvalg.

I Høyre må Elisabeth Nørve være forberedt på å bli utfordret i kampen om førsteplassen.

I de fleste partiene blir kampen om topplassene avgjort i i løpet av de neste tre månedene.

Det er i Høyre, KrF, Senterpartiet og Arbeiderpartiet at kampen om topplassene blir tøff.

I tre av disse partiene har stortingsrepresentantene sagt nei til gjenvalg.

I Høyre må stortingsrepresentant Elisabeth Nørve fra Ålesund være forberedt på å bli utfordret i kampen om førsteplassen, blant annet fra fylkesleder Arnulf Goksøyr fra Herøy.

Åpen kamp

Tirsdag vant Nørve prøvenominasjonen i eget lokallag, men i Høyre kan det bli en åpen kamp i fylket med flere kandidater på banen. Høyre er også det partiet som har nominasjonsmøte først. Det skjer allerede 18.oktober.

I Arbeiderpartiet er det en helt ny situasjon med to ledige plasser på topp. Her er det LO-sjefen Else May Botten, Svein Gjelseth fra Herøy, Jon Ole Aspli fra Rindal og Tove Lise Torve fra Sunndal som foreløpig peker seg ut.

I Senterpartiet har det stått mellom Ragnhild Aarflot Kalland fra Volda og Jenny Klinge fra Surnadal. Begge har vært inne som vara på Stortinget i løpet av inneværende periode. Spørsmålet er om det kan dukke opp nye navn i Senterpartiet.

I KrF går de fleste spådommene i retning av Rigmor Andersen Eide fra Ålesund eller fylkesleder Jan Kåre Aurdal fra Sykkylven.

Nesvik sikker

I FrP, Venstre og SV er det lite spenning om førsteplassen, men i FrP kan det bli kamp om plassene bak Harald Nesvik på topp.

Det er tre forhold som avgjør utfallet i en nominasjonsprosess: Er du salgbar, har du bred forankring og støtte i lokallagene i fylket, og har du rett postadresse og rett kjønn når kabalen skal settes opp.

Elisabeth Nørve

Elisabteh Nørve får trolig kamp om førsteplassen på Høyre sin liste.

Foto: Rune Hansen / NRK