Normal

Kamp for fred og frihet

Feiringen av 8. mai er viktig for oss alle, understreker tungtvannssabotøren Joachim Rønneberg fra Ålesund. Han minner oss om at vi hvert år bør feire dagen som markerer slutten på andre verdenskrig, vi bør se oss tilbake og huske at det er helt nødvendig å kjempe for fred og frihet.

Joachim Rønneberg

Joachim Rønneberg ledet sprengningen av tungtvannsanlegget på Vemork i 1943. I dag skal han være med på markeringen av Frigjørings- og veterandagen på Akershus festning i Oslo.

Frigjøringsdagen

Dette er dagen da alle veteraner og veteranfamilier skal hedres. Etter andre verdenskrig har over 100 000 nordmenn tjenestegjort i nesten hundre ulike internasjonale operasjoner i over 40 land i fire verdensdeler, opplyser Forsvaret. Dagen markeres over hele landet.

I år er det 70 år siden frigjøringen, derfor vil dagen dreie seg spesielt om dette.

– Vi snakker jo mye om at vi aldri igjen vil oppleve det som skjedde 9. april 1940. Da er vi avhengig av å se bakover og huske på hva vi gikk gjennom under krigen, sier Rønneberg.

I London 8. mai 1945

Når Joachim Rønneberg går en av sine turer i skogen like ved der han bor i Ålesund, så har han helt klare minner fra maidagene i 1945.

Han var i London da krigen sluttet og sier det var en stor opplevelse å se hvordan folk feiret. Rønneberg beskriver det som en elv med folk, som fløt nedover Oxford Street denne dagen.

Joachim Rønneberg forteller om da han feiret frigjøringen i London i 1945

Hjem til Ålesund

Han sto om bord på en ubåtjager da han kom inn mot Ålesund den 15. mai. På samme måten som i London var gatene og kaiene fulle av folk som jublet og ropte.

– Stadig vekk var det et eller annet som skjedde. Det var stor glede og stor tilfredshet, sier Rønneberg.

Joachim Rønneberg forteller om hvordan det var å komme hjem til Ålesund 15. mai 1945

Se alle NRKs artikler om Joachim Rønneberg