Julesørpa tetter slukene: – Nå er det hektisk

Det plutselige mildværet har gitt høy vannstand og hektiske timer for brøytemannskapene og vann- og avløpsvaktene i fylket.

Sørpe Ålesund

Sørpe og høyere vannstand enn normalt var et vanlig syn i Ålesunds gater mandag morgen.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Etter ei uke med store snøfall krøp kvikksølvet i gradestokken opp på plussiden i det vi startet på nyttårsuken.

Med temperaturer opp til syv grader var det duket for snøsmelting og tidligvakt for brøytemannskapene i Ålesund, Molde og Kristiansund mandag morgen.

– Ja, vi har vært ute siden 03.30, og har fått unna det meste. Likevel er det fortsatt en del vann og sølepytter rundtom, men vi jobber kontinuerlig med saken, sier Steinar Sekkesæter i vann- og avløpsseksjonen i Molde kommune når NRK ringer mandag morgen.

Tette sluker

I Ålesund kunne man flere steder se kommunale utsendinger stake opp gateslukene, som måtte gi tapt for de store sørpemassene.

– De er tette av sørpe, og det blir en del vann i gatene som følge av dette, men vi jobber med saken. Det ble hektisk da væromslaget kom, sier Einar Grødahl i Ålesund kommune.

Også i Kristiansund er det tette sluker, men overingeniør Thor Magne Hasselø sier mannskapene – som har vært ute siden 07.00 – har fått unna det meste.

– Det kan være noe redusert fremkommelighet noen få plasser, men vi har ikke fått noen meldinger om at noen står fast. Vi har kontroll, sier han.

– Ikke overraskende

Alle tre avviser at snøsmeltingen kom overraskende på. Væromslaget var spådd på forhånd, og dersom du lurer på temperaturutsiktene i nyttårsuken kan du klikke her.

Noe som på en annen side er reelt og viktig å huske på, er at mildværet gir økt snøskredfare i fjellet.

Skredvarslingstjenesten varsom.no melder om betydelig snøskredfare (faregrad 3) i hele Møre og Romsdal de neste dagene, og varslingen lyder som følger:

– Unngå leområder hvor det samler seg fersk fokksnø, typisk bak rygger, i søkk og renneformasjoner, skriver vakta ved den døgnbemannede varslingstjenesten.

For full oversikt kan du klikke videre her: Sunnmøre, Romsdal, Trollheimen.