Jubler over utvida permitteringstid: – Dette berger høsten for oss

Både de tillitsvalgte og den maritime industrien er godt fornøyd med at regjeringa vil utvide permitteringstida til 52 uker.

Industri

De ansatte i verftsindustrien har fått gjennom et viktig krav når permitteringsreglene blir utvidet.

Foto: NRK

Søndag ble Fellesforbundet og Norsk Industri enige om en avtale etter å ha forhandlet 12 timer på overtid.

En del av løsningen er at regjeringen vil legge frem et forslag for Stortinget om at permitteringstida skal utvides fra 30 uker til 52 uker. Det skjedde etter at partene sendte et felles brev til regjeringa.

Vill jubel

– Den første reaksjonen var vill jubel. Det er veldig viktig at vi får plass en utvidelse av permitteringsreglene. Situasjonen i verftsnæringa er vanskelig. Mange verft har hull i produksjonen.

Randi Frisvoll

Randi Frisvoll er klubbleder ved Vard Brattvåg.

Foto: Trond Vestre / NRK

–​ Dersom vi ikke får en økning til 52 uker nå så vil mange bli sagt opp, sier klubbleder ved Vard Brattvåg på Sunnmøre, Randi Frisvoll.

I Møre og Romsdal hvor den maritime industrien er en svært viktig del av næringslivet, har det vært et unisont krav at permitteringstiden blir utvidet til 52 uker fordi det vil gjøre det lettere å beholde kompetansen.

– Det blir lettere å holde på kompetansen

Torill Ytreberg

NHO-direktøren i Møre og Romsdal, Torill Ytreberg, er lettet over at permitteringstiden blir utvidet.

Foto: Malin Kjellstadli Korsnes / NRK

Også NHO-direktøren i Møre og Romsdal er lettet etter at det ble kjent at regjeringa vil utvide permitteringstida til 52 uker.

– Det er veldig gledelig at regjeringa foreslår en utvidelse nå. Bedriftenes situasjon er veldig krevende, og det å holde på kompetansen er veldig viktig.

Hun tror utvidelsen vil ha stor betydning for mange bedrifter.

– For en hjørnesteinsbedrift ute i distriktene er det ikke så lett å få tilbake kompetansen når situasjonen snur, og vi vet at situasjonen vil snu på et eller annet tidspunkt. Da må kompetansen være intakt, og en utvidelse av permitteringstiden bidrar til dette, sier Torill Ytreberg.

– Høsten blir en utfordring

Ulstein verft

De ansatte ved skipsverftene på Nordvestlandet slipper oppsigelse når permitteringstiden blir utvidet fra 30 til 52 uker.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Skipsverftet i Brattvåg har kontrakter og arbeid i 2017, men til høsten er det smått med arbeid. Klubblederen som også er varaordfører for KrF i Haram kommune, mener regjeringa bidrar med viktig drahjelp.

– Dette berger høsten for oss. I 2017 er det full pinne hos oss. Da kommer det mange båter. Men i høst er det et hull i produksjonen så dette betyr veldig mye for oss, sier Randi Frisvoll.