NRK Meny
Normal

Jordbærsesongen går mot slutten

Vi beveger oss inn i høsten og det betyr at norske jordbær begynner å forsvinne fra butikkene. Nå er det bringebæra sin tur.

Valldal jordbær

TONNEVIS: I Valldal har det blitt plukket rundt 400 tonn jordbær, noe som ikke spriker så mye fra resultatet i fjor. Det har derimot vært en økning i etterspørselen etter Valldal-bæra.

Foto: Berge Myrene / NRK

I Valldal begynner jordbærplukkerne å forsvinne fra åkrene. Nå er det få som er igjen og plukker.

Harald Valle er daglig leder i Valldal Grønt og forteller at årets jordbærsesong har vært god.

– Vi kan kalle det en normal jordbærsesong. Vi har rundt 400 tonn nå og det er omtrent det samme som i fjor.

– En liten økning

Sommeren har gitt varierende vær, men det har også vært en økning i temperaturene. Varmen har bare vært positiv mener Valle.

– Det har vært varierende vær, men egentlig så har det faktisk vært en ganske bra. Synes det har vært en liten økning nå det siste året, det krøpet sakte oppover for det vi kaller konsumandel.

Det er derimot ikke bare temperaturene som kanskje har skyld i økningen.

Harald Valle

GOD SESONG: Daglig leder ved Valldal Grønt, Harald Valle, er fornøyd med årets jordbærsesong. Når jordbærsesongen tar slutt, vil bringebæra komme mer på banen.

Foto: Sissel Brunstad / NRK

– Det er en veldig stor etterspørsel etter jordbær, og vi har lagt spesielt merke til at det er enda flere som har reist til Valldal og vil gjerne kjøpe direkte fra oss, enten nede på anlegget eller hos bøndene. Det henger kanskje sammen med at det generelt har vært en økning på reiselivet i Norge, tror Valle.

Selv om mange har møtt opp personlig for å kjøpe jordbær i sommer, ligger ikke butikkene eller produsentene på latsiden heller.

– Jeg vil anta at nærmere 30% av de 400 tonnene går ut i butikkene, enten i slike vanlige korger eller til syltebær som folk bestiller. Resten går til blant annet Lerum, Stabburet og Hennig Olsen-is og alle disse som trenger jorbær til forskjellige formål.

Skal satse på bringebær

Valldal er kjent som jordbærbygda, men nå skal det også satses på bringebær.

– Bringebæra ser bra ut. Nå er vi ca. midt i sesongen og det rapporteres om fine avlinger. Det har vært god kvalitet på bæra. Produksjonen og etterspørselen i Norge har økt voldsomt de siste årene, så disse bringebærstidene er litt spennende, forteller Valle.

– Kommer Valldal til å bli kjent som jordbær- og bringebærbygda også nå da?

– Det er så klart lite bringebær i forhold til jordbær. Jordbæra er det store i Valldal og det kommer det nok fortsatt til å være. Det er jeg rimelig trygg på.