Jordbærbøndene i Valldal håper på rekordår

I Valldal er jordbærsesongen i full gang, og de første bærene er allerede å få i butikken.

Jordbærplukking i Valldal

Starten på jordbærsesongen har vært god i Valldal.

Foto: Nils Atle Sundnes / NRK
Trond Vestre
Journalist
Gunhild Sætre
Journalist

Det har vært en god start på sesongen for jordbærprodusentene. I Valldal har bøndene sjelden vært så fornøyd med den første avlinga som i år.

En veldig bra start

Vær- og temperaturforholdene har vært bortimot perfekte gjennom våren. Det skaper håp om en god fortsettelse.

Jan Ole Fuglem

Jan Ole Fuglem ser med stor optimisme på årets sesong

Foto: Nils Atle Sundnes / NRK

– Ja, jeg må si at det har vært en veldig bra start på sesongen i år, sier Jan Ole Fuglem.

– Vi har jo hatt gode værforhold. Selv om det har vært varmt og tørt så har vi jo mulighet for å tilføre vann. Så det har vært gode forhold for plantene til å kunne utvikle seg gjennom sesongen, sier Fuglem.

Helt til september

Jordbær i Valldal

Den første avlingen lover godt for resten av jordbærsesongen

Foto: Nils Atle Sundnes / NRK

Dersom alt går som jordbærbonden håper blir det et rekordår i år. Alt ligger til rette for at det kan bli en lang sesong

– Vi regner med å høste bær helt til september, sier en optimistisk Jan Ole Fuglem.

Rundt 100 tonn med jordbær skal plukkes før sesongen er over. I høysesongen blir staben økt fra 12 til 40 plukkere.

De fleste bærplukkerne kommer fra den polske byen Radom, som ligger cirka 10 mil sør for hovedstaden Warzawa, og mange har lang fartstid fra akkurat denne gården.

Tradisjon

Karolina Janasz

Karolina Janasz er student i Polen og tjener gode penger på å plukke jordbær i Valldal

Foto: Nils Atle Sundnes / NRK

– Dette er mitt ellevte år som bærplukker. Min far har vært her i 19 år og min mor i 15 år så det er blitt en tradisjon. Jeg synes det er kjekt å komme hit og tjene gode penger, så dette er helt perfekt, sier Karolina Janasz som er student i Polen.

Gode plukkere som har erfaring, og som kjenner alle rutiner og kvalitetskrav, er gull verdt for produsenten. Men det aller viktigste er smaken på bæra.

– Det er jo litt forskjell på smaken fra år til år, men jeg vil si at i år så smaker den ekstra godt, sier Jan Ole Fuglem.

Siste video/lyd

Avisene bur seg på nok ei helg der folk ikkje får avisa si.
Tidens Krav i Kristiansund set inn ekstratiltak for å kunne å nå ut til alle med laurdagsavisa.
Arbeidsledigheten blant ingeniørene mer en doblet i Møre og Romsdal på ett år.
Skoleelever slår til med annerledes julekalender. Det handler ikke om å få, men å gi til de som trenger det.