Hopp til innhold

Bare en ting mangler: – Sunnmørsdialekten

John Arne Riise forteller om lykkeønsker på gata i Ålesund, sunnmørske fjellturer og en dialekt som gradvis kommer tilbake. Etter 18 år på farten er «fotballspilleren» tilbake hvor det startet.

John Arne Riise

FANS: John Arne Riise er overveldet over mottakelsen han har fått i Ålesund og på Sunnmøre.

Foto: Ness, Jan Kåre / NTB scanpix

John Arne Riise

UNGGUTT: Slik så John Arne Riise ut på den siste treningen før turen gikk til Monaco.

Foto: AaFK

– Folk kommer bort og gir meg en klem uten at jeg har møtt dem før, gir tommelen opp og roper fra andre siden av gaten og i butikker. Jeg hadde aldri sett for meg at det var slik, forteller John Arne Riise om hans nye tilværelse.

Ringen er sluttet for den meriterte fotballspilleren. AaFK – Monaco – Liverpool – Roma – Fulham – APOEL – Delhi Dynamos – AaFK, lyder karrieren til Riise. Etter et langvarig, turbulent forhold til Aalesunds Fotballklubb og Ålesund by, hadde han trodd at han måtte jobbe hardt for å vinne tilbake byens tillit nå som han endelig er tilbake.

I stedet har han blitt møtt med ingenting annet enn positivitet.

– Jeg ser det nå. Jeg var litt nervøs og spent da jeg skulle vises frem på stadion og gå i gatene, men det har vært over all forventning, sier Riise.

– Jeg vil bare blende inn

Fotballspilleren

STATUE: Det nærmeste John Arne Riise har vært Ålesund de siste 18 årene.

Foto: RICHARDSEN,TOR, Richardsen, Tor / NTB scanpix

I neste serierunde får trolig John Arne Riise hjemmedebuten på stadionet hvor det er en dårlig skjult hemmelighet at det står en statue av han selv utenfor.

– Det står fotballspilleren. Vi legger den død der, ler han på spørsmål om det famøse kunstverket.

Nå er fokuset på å trene knallhardt og vise seg frem i den oransje drakta. Han beskriver sunnmøringer som «fantastiske folk», og nå skal han bli en av dem.

– Jeg har lyst til å bare være mannen i gata. Jeg føler meg ikke spesiell fordi jeg har vært der jeg har vært, jeg vil bare blende inn. Jeg er en helt vanlig mann som bare har lyst til å sette seg på kafé og kose meg, forteller han.

En ting er imidlertid ikke helt på plass.

– Sunnmørsdialekten. Jeg hører det selv når jeg snakker på TV, men jeg merker at det kommer mer og mer tilbake når jeg går i gatene, smiler ålesunderen.

– Veldig viktig at hun trives

Mot Haugesund fikk 35-åringen sin debut i Eliteserien, 18 år etter at han herjet i lavere divisjoner for AaFK som tenåring.

Hovedårsaken til at Riise valgte å returnere til nettopp AaFK, er lillebroren Bjørn Helge. De to har alltid hatt lyst til å spille sammen, og nå går drømmen i oppfyllelse. Familie er åpenbart viktig for eldstebror Riise og etter en utfordrende tid i India, er det viktig for han at konen Louise Angelica trives i sunnmørsbyen.

Da han var ung sprang John Arne Riise utallige ganger rundt og opp fjellet Sukkertoppen i nabolaget der han vokste opp. Nå har han introdusert fjellet med utsikt over byen og havet til konen også.

– Hun var på Sukkertoppen her om dagen faktisk. Hun er i gang med å utforske Ålesund, og jeg tror hun trives veldig godt. Det er veldig viktig for meg at hun gjør det, sier han.