NRK Meny

Bare en ting mangler: – Sunnmørsdialekten

John Arne Riise forteller om lykkeønsker på gata i Ålesund, sunnmørske fjellturer og en dialekt som gradvis kommer tilbake. Etter 18 år på farten er «fotballspilleren» tilbake hvor det startet.

John Arne Riise

FANS: John Arne Riise er overveldet over mottakelsen han har fått i Ålesund og på Sunnmøre.

Foto: Ness, Jan Kåre / NTB scanpix

Artikkelen er mer enn ett år gammel.

John Arne Riise

UNGGUTT: Slik så John Arne Riise ut på den siste treningen før turen gikk til Monaco.

Foto: AaFK

– Folk kommer bort og gir meg en klem uten at jeg har møtt dem før, gir tommelen opp og roper fra andre siden av gaten og i butikker. Jeg hadde aldri sett for meg at det var slik, forteller John Arne Riise om hans nye tilværelse.

Ringen er sluttet for den meriterte fotballspilleren. AaFK – Monaco – Liverpool – Roma – Fulham – APOEL – Delhi Dynamos – AaFK, lyder karrieren til Riise. Etter et langvarig, turbulent forhold til Aalesunds Fotballklubb og Ålesund by, hadde han trodd at han måtte jobbe hardt for å vinne tilbake byens tillit nå som han endelig er tilbake.

I stedet har han blitt møtt med ingenting annet enn positivitet.

– Jeg ser det nå. Jeg var litt nervøs og spent da jeg skulle vises frem på stadion og gå i gatene, men det har vært over all forventning, sier Riise.

– Jeg vil bare blende inn

Fotballspilleren

STATUE: Det nærmeste John Arne Riise har vært Ålesund de siste 18 årene.

Foto: RICHARDSEN,TOR, Richardsen, Tor / NTB scanpix

I neste serierunde får trolig John Arne Riise hjemmedebuten på stadionet hvor det er en dårlig skjult hemmelighet at det står en statue av han selv utenfor.

– Det står fotballspilleren. Vi legger den død der, ler han på spørsmål om det famøse kunstverket.

Nå er fokuset på å trene knallhardt og vise seg frem i den oransje drakta. Han beskriver sunnmøringer som «fantastiske folk», og nå skal han bli en av dem.

– Jeg har lyst til å bare være mannen i gata. Jeg føler meg ikke spesiell fordi jeg har vært der jeg har vært, jeg vil bare blende inn. Jeg er en helt vanlig mann som bare har lyst til å sette seg på kafé og kose meg, forteller han.

En ting er imidlertid ikke helt på plass.

– Sunnmørsdialekten. Jeg hører det selv når jeg snakker på TV, men jeg merker at det kommer mer og mer tilbake når jeg går i gatene, smiler ålesunderen.

– Veldig viktig at hun trives

Mot Haugesund fikk 35-åringen sin debut i Eliteserien, 18 år etter at han herjet i lavere divisjoner for AaFK som tenåring.

Hovedårsaken til at Riise valgte å returnere til nettopp AaFK, er lillebroren Bjørn Helge. De to har alltid hatt lyst til å spille sammen, og nå går drømmen i oppfyllelse. Familie er åpenbart viktig for eldstebror Riise og etter en utfordrende tid i India, er det viktig for han at konen Louise Angelica trives i sunnmørsbyen.

Da han var ung sprang John Arne Riise utallige ganger rundt og opp fjellet Sukkertoppen i nabolaget der han vokste opp. Nå har han introdusert fjellet med utsikt over byen og havet til konen også.

– Hun var på Sukkertoppen her om dagen faktisk. Hun er i gang med å utforske Ålesund, og jeg tror hun trives veldig godt. Det er veldig viktig for meg at hun gjør det, sier han.

Siste video/lyd

Mange geitebønder i landet vil ha den elektriske geiteklaven til Gjemnesbedrifta Nofence. Produksjonen pågår for fullt, men geiteklaven er enno ikkje godkjend. Gründerbedrifta treng beitesesongen 2017 for å gi Mattilsynet dokumentasjonen dei krev.
Dei fleste har meir enn nok med å SJÅ utfor kanten på den hundre meter høge Zakariasdammen i Tafjorden på Sunnmøre.
Men det finst folk som vil betale for å få seg ein luftig tur. Og frå neste veke av kan dei gjere akkurat dét...
Fiskesperra som skal redde den nasjonale lakseelva Driva, blir slakta av ekspertar på behandling av gyrosmitte. Miljødirektoratet er ansvarleg for prosjektet til seksti millionar kroner. Dei meiner det trengst berre små justeringar.