Jodel stengt etter mobbing: – Hårreisende kommentarer

Etter flere krenkende kommentarer mot elever gjennom appen Jodel, vil skoleledelsen ved Ulstein videregående ta opp saken med elevene. Onsdag ble appen stengt i ulsteinområdet.

Line Kjellmo

HÅRREISENDE KOMMENTARER: Line Kjellmo fra Sunnmøre politidistrikt sier at selv de blir sjokkert av kommentarene på Jodel.

Foto: Magnus Gamlem

Jodel

MOBILAPPLIKASJON: Slik ser den tyske appen Jodel som flere bruker til mobbing ut.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Tirsdag skrev Sunnmørsposten om Ingrid Blindheim fra Ulsteinvik som hadde fått nok av mobilapplikasjonen Jodel, og onsdag ettermiddag har teamet bak appen valgt å stenge den i ulsteinområdet på grunn av mobbing, skriver avisen.

Torsdag har ledelsen ved Ulstein videregående skole planlagt å diskutere bruken av appen med elevene.

– Vi har vært kjent med appen en stund og vet at den har vært et problem. Forrige uke fikk vi beskjed om at det lå ute krenkende meldinger om andre personer og vi har kalt inn elevrådet til et møte for å diskutere det moralske og etiske rundt appbruken. Vi vil at elevene skal avstå fra bruk av Jodel, og spesielt på denne usmakelige og feige måten, sier assisterende rektor ved skolen, Jon Arne Haram til NRK.

Skolen vil ta opp saken med elevene

Jodels funksjon kan enkelt beskrives ved at hvem som helst kan skrive hva de vil på en slags digital tavle, og hvem som helst innenfor et gitt geografisk område kan lese det som blir skrevet. Alt blir gjort anonymt og flere har opplevd å bli mobbet via appen.

Haram håper at kommunikasjon med elevene kan være forebyggende og få de til å la være å bruke appen.

– Vi vil ta opp problematikken med elevene, og hvis ikke det har effekt må vi ta i bruk andre tiltak. Det Ingrid skrev var flott og jeg håper flere følger hennes eksempel, sier den assisterende rektoren.

– Usmakelig og feigt

Ingrid Blidnheim facebook

INNLEGG: Ingrid Blingheims melding på Facebook.

Foto: Skjermdum fra facebook

«Heilt ærlig trudde ej at dagens ungdom av so pass orienterte om ka nettmobbing kan føre til, at dei lot være å bruke ei kvar ny muligheit til å gjere nettopp ditte.», skriver Ingrid Blindheim på Facebook-profilen sin.

Hun lastet selv ned appen og ble sjokkert over alle meldingene som lå fritt tilgjengelig for alle andre å lese.

«Ej synnst jodel e heilt usmakelig og feigt, og ej skrive ditte på Facebook fordi ej ikkje he plana om å ver like feig som dei so bruka dinne appen for å rake ned på andre! I tillegg må ej sei de e flaut å være ungdom i et samfunn der folk på samme alder som mej oppføre sej slik mot kvarandre.», skriver hun også i Facebook-innlegget.

Politiet: – Det er hårreisende

Line Kjellmo fra forebyggende avsnitt i Sunnmøre politidistrikt gjestet tidligere onsdag ettermiddagssendingen i NRK Møre og Romsdal, og fortalte at også hun blir rystet når hun leser det som blir skrevet i det sosiale mediet.

– Mye av det som blir sagt er veldig grovt, og noe jeg ikke vil gjenta på radio. Det er kommentarer på utseende, handlinger folk har gjort og ikke gjort og så videre. Dette eskalerer til kommentarer om hvordan folk skal ta livet sitt. Det er hårreisende for oss også, sier hun.

Kjellmo oppfordrer folk som mottar krenkende meldinger og blir mobbet via Jodel og andre sosiale medier om å ta kontakt.

– Det viktigste er at man tør å si ifra til noen. Vi er tilgjengelig og får ofte inn meldinger på våre sosiale sider. Foreldrene er vår viktigste samarbeidende aktør, og det er viktig at man tør å ta det opp med familie eller på skolen man går på, forteller hun.

I november ble en skole i Porsgrunn og en skole i Tønsberg stengt etter at det kom trusler mot de via appen. I Tønsberg innrømmet en 16-åring å ha stått bak trusselen og i porsgrunnområdet er appen nå stengt for bruk.

Meldinger fra Jodel
Foto: Hans Christian Eide / NRK