Hopp til innhold

Jobber med å balansere bruk av verna natur

RINDAL (NRK): Fjellområdene i Trollheimen skal gjøres mer tilgjengelig for folk. I Rindal satses det nå stort på å tilrettelegge for turaktivitet. Men samtidig er det ei hårfin grense mellom bruk og ødeleggelse av den verna naturen.

Fjellområdene i Trollheimen skal gjøres mer tilgjengelig for folk. I Rindal satses det nå stort på å tilrettelegge for turaktivitet. Men samtidig er det ei hårfin grense mellom bruk - og ødeleggelse av den vernede naturen.

Utleiesykler som er tilgjengelig ute i marka er et av tilbudene som ble presentert i Rindal torsdag. Man velger seg en sykkel ved å logge inn i appen, og låser opp. I samme lås ligger også en GPS som straks vil oppdage ferdsel utenfor ønska område.

Gøran Bolme

Gøran Bolme er daglig leder i Trollheimen.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

– Det er plass til flere inni her. Det er mange gode stinett, men i Trollheimen har jeg mer lyst til å få folk utenfor stien, sier Gøran Bolme.

Han mener at det er utenfor stien de mest spennende perlene ligger. Men det er utfordrende i å finne balansen mellom tilgjengelighet og slitasje. Mye av Trollheimen er verna og i Rindal har de løst det ved å ta med de som tenker på vernet.

Hege Sæther Moen

Hege Sæther Moen er verneområdeforvalter i Trollheimen.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

– Verneområdestyret jobber med forvaltning av verneområdet, og så jobber vi med noe som heter besøksforvaltning, forklarer Hege Sæther Moen.

Hun gir råd om hvor de vil ha folk, og hvordan de vil at området skal brukes.

Basert på gode råd har de i Rindal samlet lavvo, gapahuk og grusa vei i utkanten av verneområdet, mens mindre prangende turstier går innover i fjellet.

Ingunn Iversen

Ingunn Iversen er fagdirektør i Klima- og miljødepartementet.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Denne løsningen liker myndighetene godt.

– Det virker veldig ordentlig og profesjonelt gjort. Det er spennende og mange nye tanker. Det setter vi pris på, sier Ingunn Iversen.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL