Lei av dette? Nå blir det verre

Ålesund fylles med turister og samtidig starter Statens vegvesen med arbeid på Hellebroa i Ålesund. Tidligere har turistene alene skapt køtrøbbel – nå kan det bli enda verre.

Kø, trafikkork Ålesund sentrum

Dette er ikke et uvanlig syn ved Hellebroa i Ålesund. Nå vil vegvesenet ha en bedre løsning.

Foto: Lena Høyberg / NRK

Cruiseskip i Ålesund

Ålesund blir for liten når flere cruiseskip fulle med turister kommer på samme tid. Bildet er tatt den 4. juni da tre store skip la til kai samme dag. Også den gangen måtte politiet ty til dirigering.

Foto: Lena Høyberg / NRK
Cruiseskip i Ålesund

Trafikktrøbbel har lenge vært et tema ved Hellebroa i Ålesund. Når havna fylles med cruiseskip blir situasjonen enda verre.

Foto: Lena Høyberg / NRK

Tirsdag kveld starter Statens vegvesen med ombygginger av gangfelt og veikryssa ved Hellebroa i Ålesund. Det har til tider vært totalt trafikkaos i sentrum når tusenvis at turister strømmer ut i bygatene. Nå fjernes gangfeltet på Hellebroa, og det blir lysregulering av både trafikk og gangfelt.

– Målet med dette arbeidet er å styre de myke trafikantene slik at de ikke kan gå over veien ukontrollert, men være styrt av lysregulering. Kapasiteten på veien vil ikke bli bedre, men ved å styre de myke trafikantene vil trafikken gå glattere enn den gjør nå, sier byggeleder i Statens vegvesen, Andreas Bergby.

Slik blir den midlertidige løsningen

Han forteller at dette er en midlertidig løsning frem til arbeidet med Bypakken settes i gang. Arbeidet vil pågå mellom 17 og 23 på hverdager frem til midten av juli. Trafikken vil gå saktere enn normalt, og vegvesenet vil dirigere trafikken ved behov.

– Vi må stenge veiene helt når vi jobber, og bilistene må belage seg på køer. Men dette er utenom rushtiden, sier Berby.

– Er det rett å begynne arbeidet nå i turistsesongen?

– Målet vårt er å få dette arbeidet gjort så fort så mulig. Det er bare å komme i gang og bli ferdig med det. Turistsesongen varer en stund etter sommerferien også, og vi planlegger å være ferdig i midten av juli, sier byggelederen.

Da cruiseskipet Queen Mary 2 la til kai i Ålesund i slutten av mai skapte turistene en voldsom trafikkork. Trafikken stod flere ganger helt stikke i Steinvågveien, Kirkegata, ved Nedre Strandgate og i Ivar Aasens gate. På det verste strekte køa seg over nesten fire kilometer – helt fra Kiwi i Skarbøvika til Ysteneset på andre siden av bysentrum.

Ålesund frå Fjellstua

De folkemengdene som kommer med cruiseskipa har skapt problemer i trafikken i Ålesund flere ganger denne våren. Nå vil vegvesenet lage en bedre løsning for flaskehalsen Hellebroa. Men i mellomtiden vil veien være stengt i perioder.

Foto: Lena Høyberg / NRK