– Uten omtanke blir det bare trist

Under Jan Jönssons ledelse skal hver enkelt spiller føle seg hørt og sett. – Omtanke for individet gir flere mål på banen, sier den erfarne elitetreneren.

Jan Jönsson

I det åpenhjertige intervjuet med NRK forteller Jan Jönsson om temperamentet han fikk fra sin mor, og den avbalanserte holdningen fra sin far. Hver eneste spiller skal føle seg sett og hørt under hans ledelse, forteller han.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Lørdag morgen gir AaFK-trener Jan Jönsson et åpenhjertig intervju i programmet «God helg» på NRK P1. Midt i livet har han med seg erfaringer og menneskekunnskap som han tar med seg inn i trenergjerningen.

NETTRADIO: Hør programmet God helg, lørdag klokka 07.03

– Fikk temperamentet fra min mamma

Jan Jönsson er kjent som den rolige, sindige treneren i norsk eliteserie. Riktignok brast kanskje dette bildet under treningsoppholdet på La Manga sist uke. Da ble han så irritert over det han oppfattet som uthalingstaktikk fra motstanderen, at han sparket en ball mot det andre lagets innbytterbenk. Jan Jönsson ble vist bort fra banen.

– Jeg har nok fått temperamentet fra min mamma og den avbalanserte siden fra min far. Men jeg kan eksplodere, og jeg synes det er på sin plass iblant. Det finnes en puls, og alle skal vite at den kan komme frem i kampens hete, sier han. Han oppfattet situasjonen på La Manga slik at han var i sin rett til å reagere.

– Omtanke er viktig

Jan Jönsson er gjest i programmet «God helg» på NRK P1. Intervjuet inngår i serien «Godhet».

Det er snart 10 år siden Jan Jönsson kom til Norge, da som trener for Stabæk. Noen skeptikere antydet at hans rolige og avbalanserte stil kunne bli for myk i norsk toppfotball. Selv sier han at han har blitt mer direkte i tilbakemeldingene, men også at menneskekunnskapen hans gir mer trygghet i spillergruppen.

– Omtanke er viktig, også for en trener i et lag i eliteserien. Men man kan ikke bli «snill» slik at man blir utydelig. Man kan ikke være redd for å kritisere. For det handler også om å finne feil og å rette på feilene, sier Jönsson.

Lærer oppdaget Jönssons godhet

Allerede i tidlige barneår oppdaget folk rundt den unge svensken at han hadde et godt lag med mennesker. I programmet «God helg» på NRK P1 forteller Jan Jönsson om en episode fra barndommen. Han legger ikke voldsomt stor vekt på den selv, men kaller den for «en pasning» i livet. Episoden forteller at å vise godhet også kan gi noe godt tilbake.

– En sløydlærer i barndommen oppdaget nok en slags godhet i meg. Jeg var ikke så flink i det faget. Men læreren la merke til at jeg hjalp en annen elev som hadde det vanskelig på skolen. Jeg vet at jeg fikk bedre sløydkarakter, fordi læreren likte den omtanken jeg viste til denne eleven.

– Dette skjedde altså fordi du viste omtanke for en annen elev?

– Ja. Jeg fikk en bekreftelse på det. Og det er kanskje ikke så veldig mye man trenger å gjøre for å vise omtanke overfor et medmenneske. Det kan være et klapp på skulderen, at man bryr seg eller det kan være å stille et spørsmål. Det trenger ikke være noe voldsomt.

I dag var AaFK-trenar Jan Jönsson på plass i Ålesund. For første gong trena han laget i sunnmørsbyen, og sjølv reknar han med at han skal finne seg godt til rette

Slik var det da Jan Jönsson kom til Ålesund.

– Uten omtanke blir det bare trist

Evnen til å vise godhet og omtanke er noe Jan Jönsson ikke ønsker å utøve kun i privat sammenheng. Det utgjør også en viktig del av plattformen han bygger virket som trener på.

– Vi skal bry oss om hverandre når vi vandrer sammen her på jorden. I en klubb som dette har vi et felles mål. Klarer vi ikke å bry oss om hverandre, har vi heller ikke noen fremgang. Da blir jo livet litt trist, sier treneren som er helt i startgropen som trener for Aalesund. Det er bare dager før den norske serien begynner.

Suksessrik karriere

Jan Jönsson er en erfaren mann, med erfaringer fra toppfotball, både som spiller og trener. Hoveddelen av spillerkarrieren har han fra svenske Halmstad. Tiden som spiller ble avsluttet i Japan, i Hiroshima og Kobe. Der startet han også sin trenerkarriere.

Til Norge kom han i 2004. Han trente Stabæk til stor suksess, og ble hentet til Norges mest meritterte lag Rosenborg. Hos de hvite og sorte i Trondheim er det bare førsteplasser og suksess i europeisk fotball som teller. Da disse målene ikke ble nådd, ble kontrakten med Rosenborg avsluttet. Foran sesongen 2013 tegnet han kontrakt med Aalesunds fotballklubb.

– Det skal boble og sprake

Jan Jönsson vet at man ikke vinner den norske eliteserien kun med godhet og omtanke. I fundamentet ligger også en sterk fotballfaglig kompetanse, sammen med evnen til å stille krav til menneskene som skal prestere.

I Aalesund har arbeidet med å bygge en ny spillerstall begynt. Det mest spennende tilskuddet er signeringen av den marokkanske toppspissen Abderrazak Hamdallah.

– Det er viktig å ha spillere som skiller seg ut, og som ikke nødvendigvis er helt A4. Det skal «boble og sprake» litt i laget. Det er ofte de litt «annerledes» spillertypene som blir matchvinnere. Så får man heller «hente dem inn igjen» om de beveger seg for langt utenom, sier Jönsson.

– Individet må ikke kveles

Balanse er et nøkkelord for den ambisiøse treneren. Det handler ikke bare om balansen mellom temperament og «lugn och ro». I eit lagspel handler det også om å legge pendelen på rett stad i forholdet mellom individet og fellesskapet.

– Man må finne den fine balansen. Individet som skiller seg ut må ikke kveles. Som lagbygger mener jeg jo at laget er det viktigste. Men individet kan lett bli gjemt i laget og forsvinne, seier Jönsson.

Når Jönsson snakker til laget, ønsker han å nå frem til hver enkelt spiller. I arbeidet med en gruppe, et lag, et kollektiv, er der en fare for at enkeltspillere kan «forsvinne».

– Det er viktig for hver enkelt spiller at de vet at jeg ser hver enkelt og lytter til hver enkelt. Men jeg stiller også krav ut fra hvem det enkelte individet er. Ingen får gjemme seg i kollektivet.

– Jeg KAN eksplodere

Jan Jönsson

En engasjert Jan Jönsson. Dette er fra en kamp mellom hans daværende Rosenborg og hans nåværende Aalesund.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Med episoden på La Manga har det blitt klart for alle at Jan Jönsson er ein mann som har temperament. Den som har fulgt med, har også sett både TV-bilder og bilder på nett og i aviser av en svenske som freser på sidelinja.

– Alle i spillergruppen vet at jeg KAN eksplodere. Men jeg gjør det ikke planmessig for å vise hvem som bestemmer. Men er det en spiller som er sløv, ikke kommer i tide eller ikke er forberedt til kamp, da kan jeg eksplodere, sier en bestemt Jan Jönsson.

– Et samfunnsengasjement

Til syvende og sist blir jobben som trener for et elitelag noe som ikke bare utspiller seg innenfor stadionmurene i et lukket miljø. Med medienes søkelys kommer den minste grimase og utfall fort direkte hjem i sofakroken til et årvåkent publikum. Og Jönsson legger vekt på at en eliteklubb ikke bare handler om spillerne på banen. Perspektivet handler om hele klubben, supporterne, lokalmiljøet og hele samfunnet som er opptatt av idretten.

– Det er viktig å bry seg om medmenneskene. Men skal jo få frem et kollektiv som skal få resultater. Da handler det ikke bare om de noen og 20 spillerne i stallen. Det blir som et samfunnsengasjement, konstaterer trener Jan Jönsson.

Den 16. mars leder Jan Jönsson AaFK for første gang i en kamp i eliteserien. Kampen går hjemme på stadion i sunnmørsbyen, og motstander er Haugesund.