Hopp til innhold

Har hatt dårlig samvittighet fordi de overlevde Utøya-massakren 22. juli

Ti år har gått siden kameratene Jakob Vorren (26) og Lars Fjærli Hjetland (31) ble bedt om å legge på sprang. Dermed ble de blant de første som kom seg fra Utøya med fergen MS «Thorbjørn». Dette har plaget dem siden de kom i land.

MS Thorbjørn ved Utøya

Jakob Vorren og Lars Fjærli Hjetland fra Sunndal rømte fra Utøya sammen med AUF-leder Eskil Pedersen. De har følt på skyld etter at de overlevde sommerleiren i 2011.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Jakob var bare 16 år da han ble vitne til at Anders Behring Breivik kom i land og rettet våpenet mot sitt første offer på Utøya.

Jakob Vorren

Jakob Vorren var på sin tredje sommerleir på Utøya i 2011.

Foto: Remi Sagen / NRK

Han befant seg i hovedbygget på øya. Huset ligger et steinkast fra kaia der MS «Thorbjørn» satte drapsmannen i land litt før halv seks denne regntunge fredagen i juli. Den samme båten skulle også bli redninga.

Mens Jakob befant seg i underetasjen satt kameraten Lars fra hjembygda Sunndal i etasjen over.

Hovedbygningen på Utøya

Fra vinduet i hovedbygget på Utøya ble Jakob Vorren vitne til at terroristen skjøt sitt første offer.

Foto: Idar Krogstad / NRK

Blant de første som rømte fra Utøya

Sammen med sju andre var de to unge nordmøringene blant de første som klarte å rømme fra Utøya.

– Jeg og en annen gjemte oss først på toalettet i hovedbygningen og fikk beskjed om å løpe ned til båten. Vi var livredde og sikre på at det var flere drapsmenn på øya, sier Jakob.

Vi så Breivik gå videre innover på øya, og vi hørte skyting. Hele tiden.

Jakob Vorren
Ungdommer på Utøya - fra venstre Astrid Hoem, Anna Kvalø og Jakob Vorren

AUF-ere fra Møre og Romsdal på Utøya i 2011. F.v. Astrid Hoem fra Kristiansund, Anna Kvalø fra Ålesund og Jakob Vorren fra Sunndal.

Foto: privat

Var vettskremt

Ni personer flyktet over Tyrifjorden med M/S «Thorbjørn» denne ettermiddagen. Om bord var også AUF-leder Eskil Pedersen.

Jakob forteller at de trodde hele landet var under angrep.

– For det første var det sprengt en bombe som tok Statsministerens kontor. Etterpå angriper de AUF som er statsministerens ungdomsorganisasjon, sier han.

Teltplassen på Utøya den 22. juli sett fra helikopter

På AUF-sommerleiren befant det seg 564 personer. 530 av dem var tenåringer eller unge voksne. 69 av dem ble brutalt drept.

Foto: Marius Arnesen / NRK / NRK

– Vi var vettskremte og lå gjemt nede på dekket av båten. Vi hørte skudd hele tiden og trodde da vi var de eneste som overlevde denne sommerleiren.

Endte opp på politistasjonen i Hønefoss

Skipperen turte ikke legge til på Utvika der de pleide. De trodde noen stod klare til å drepe dem der. De fant et lite båtanlegg lenger ute i Tyrifjorden der de gikk i land og fortsatte flukten på land. Fra Oslo fikk de beskjed om å komme seg til Hønefoss politistasjon så fort som mulig. De fikk private til å kjøre seg til Hønefoss.

– Situasjonen var uoversiktlig og vi skjønte at heller ikke politiet hadde kontroll over situasjonen på Utøya.

Fra rosetoget i Sunndalen 23.juli 2011

Jakob Vorren og Lars Fjærli Hjetland overlevde Utøya 22. juli 2011. De gikk i rosetoget hjemme på Sunndalsøra 23. juli 2011.

Foto: Ingrid Ellevset/Driva

Har følt skyld etter at de overlevde

Både Jakob og Lars har kjent på en skyldfølelse etter at de overlevde massakren i 2011. I midten av juli i år tok Lars Fjærli Hjetland bladet fra munnen og tvitret om det han har kjent på. Han har ikke ønsket å bidra til denne saken, men har gitt tillatelse til å gjengi twitter-meldingen.

Laster Twitter-innhold

Også Jakob bekrefter skyldfølelsen han har kjent på, som overlevende, mens mange venner ble skutt og drept. Samtidig tar han et kraftig oppgjør med dem som har reist kritikk.

– For det første var kritikken urimelig da, og den er enda mer urimelig i dag ti år etter. Kritikken ble fremført av mektige personer og store aviser ga spalteplass til beskyldninger som er helt hårreisende, sier han.

Portrett av Jakob Vorren som er overlevende fra Utøya 22.juli 2011

Jakob Vorren fra Sunndal overlevde Utøya. Men har levd med dårlig samvittighet, fordi han overlevde sommerleiren der så mange andre ble drept.

Foto: Ann Eli Nøsen