NRK Meny
Normal

Ja, nei, kanskje – synet til innbyggerne spriker

Innbyggerundersøkelser viser at folket i Ulstein vil ha storkommune Runde. I Sandøy er de delt om region Ålesund, men i Skodje mener flertallet av regionkommunen Ålesund er det beste alternativet.

Laster kart, vennligst vent...

Her er resultatet fra innbyggerundersøkelsen i Skodje, Ulstein og Sandøy.

I Ulstein og Skodje har innbyggerne svart på innbyggerundersøkelse i tillegg til at de torsdag har hatt folkeavstemning. Mens i Sandøy har de kun hatt innbyggerundersøkelse.

Innbyggerne er delt i Sandøy

I Sandøy er alle innbyggerne som man har fått tak i telefonnummer på blitt oppringt i undersøkelsen. Av 891 som er oppringt har 357 personer svart.

Her viser undersøkelsen at 43 prosent er negative til en sammenslåing med region Ålesund, Giske Haram, Hareid, Skodje, Stordal, Sula, Sykkylven, Ørskog og Ålesund. 39 prosent av innbyggerne er positive. 18 prosent har ikke tatt standpunkt.

Oddvar Myklebust

Oddvar Myklebust (Ap) sier at det ikke virker som at så mange av innbyggerne er opptatt av kommunesammenslåingen.

Foto: Emilie Gjengedal Vatnøy / NRK

Ordfører i Sandøy, Oddvar Myklebust (Ap), synes svarene for storkommune var ganske likt.

– Dette var egentlig positivt for en regionkommune, sier han.

Færre er negative dersom det blir færre enn ni kommuner. Da er 33 prosent negativ, mens 39 prosent er positiv, 28 prosent har ikke tatt standpunkt.

– Avgjørende at Haram er med

For folket i Sandøy er det mest avgjørende at Haram er blant de ni kommunene, Hele 70 prosent vil at Haram skal være med, deretter følger Ålesund med 26 prosent.

På spørsmål om å slå seg sammen med Haram er 47 prosent er positive og 35 prosent er negativ. 18 prosent har ikke tatt standpunkt.

En sammenslåing av Haram og Sandøy forutsetter at Nordøyvegen blir bygd.

2 av 3 som er for kun Haram, vil at Sandøy fortsetter alene dersom Haram-alternativet (Nordøyvegen) ikke blir noe av.

3 av 4 er negative til deling av Sandøy kommune og at Ona Orten og Sandøy skal gå til Romsdal.

Ordføreren synes det er få som har svart.

– Det virker ikke som at folk er så veldig opptatt av det, sier Myklebust.

Ulstein vil ha Runde kommune

Innbyggerundersøkelsen fra Ulstein er gjort blant et representativt utvalg blant 500 av innbyggerne. 56 prosent er for sammenslåing med Hareid, Herøy, Sande og Vanylven, som vil utgjør Runde kommune. 31 prosent er imot, og 13 prosent har ikke tatt standpunkt.

43 prosent mener sammenslåing gjør Ytre Søre Sunnmøre mer attraktiv, mens 12 prosent mener regionen blir mindre attraktiv.

Både de som er for og de som er mot sammenslåing av de fem kommunene foretrekker sammenslåing med Hareid dersom det ikke blir noe av de fem kommunene sammen.

Knut Erik Engh

Ordfører i Ulstein, Knut Erik Engh, er spent på om folkeavstemningen vil vise det samme resultatet.

Foto: Trond Vestre / NRK

Ordfører i Ulstein Knut Erik Engh (Frp) er ikke overrasket ut ifra de signalene vi har fått underveis.

– Jeg synes dette er veldig positivt, og jeg er veldig spent på om folkeavstemningen vil vise det samme bildet, sier han.

Han har merket en dreining i debatten de siste ukene. Han er ikke like sikker på at folkeavstemningen vil vise et like klart råd.

– Jeg har et inntrykk av at stadig flere har hatt et ønske om alternativet om å slå seg sammen med Hareid.

Skodje vil ha region Ålesund

300 har svart på innbyggerundersøkelsen i Skodje. Av disse stiller 48 prosent seg positive til at Skodje skal danne en ny kommune med andre kommuner. Kun 24 prosent er negativ.

Det er en tydelig tendens at innbyggerne mener Region Ålesund er bedre enn Storfjord kommune (Skodje, Ørskog, Stordal og Norddal). 52 prosent mener Region Ålesund er det beste alternativet, mens 28 prosent mener Storfjord kommune er best.

Dersom ikke alle ti kommunene blir med i Region Ålesund trekker nesten halvparten av innbyggerne frem at Haram og Ålesund må bli med.

Dersom ikke alle fire kommunene blir med i Storfjord kommune, mener 63 prosent at Ørskog må være med.

Dag Olav Tennfjord

Ordfører i Skodje, Dag Olav Tennfjord, synes de har fått et tydelig signal fra innbyggerne.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Ordfører i Skodje, Dag Olav Tennfjord (H), mener undersøkelsen viser at de som har tenkt på dette er klar for en ny kommune sammen med andre.

Han synes det har vært vanskelig å lese resultatene, og føler på at de som har vært motstandere har vært mer høylytte enn andre.

– Jeg har vært spent på hvilken vei dette ville gå. Det er gledelig at 52 prosent stemmer for region Ålesund. Det er et tydelig signal. Dette har mitt parti vært klar på at vi mener er det beste. Jeg føler vi kan senke skuldrene litt. Flertallet i kommunestyret står bak det, sier han.