Formannskapet: Ja til søndagsåpne butikker i Ålesund

Med kun fire stemmer imot gikk formannskapet i Ålesund mandag inn for søndagsåpne butikker i sommersesongen, mellom1. mai og 31. august.

Formannskap Ålesund

Formannskapet i Ålesund var samlet til møte på rådhuset i Ålesund mandag.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– Dette vil uten tvil løfte Ålesund som turistby, sier Monica Molvær (H) til NRK.

Monica Molvær

Monica Molvær (H).

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Med kun fire stemmer imot gikk formannskapet i Ålesund inn for å sende søknaden om søndagsåpne butikker til fylkesmannen.

Bakgrunnen for søknaden er at reiselivsselskapet Destinasjon Ålesund & Sunnmøre har bedt kommunen om å søke fylkesmannen om at Ålesund sentrum får status som turiststed. Dette med base i stor tilstrømming av cruiseturister.

– Jeg synes dette er en kjempesak, og jeg håper fylkesmannen vil innvilge dette. Vi er en stor turistkommune, og vi får stadig vekk mange cruiseskip til byen vår. Søndagsåpne butikker vil gjøre oss enda mer attraktive, sier Molvær.

– For dårlig arbeid

På møtet var blant andre Svein Rune Johannesen (Ap) og Sindre Nakken (Ap) kritiske til forslaget om søndagsåpne butikker.

De mente blant annet at forslaget ikke var godt nok utarbeidet, og sa de savnet en bredere utredelse om hvilke ringvirkninger det vil få å holde butikkene åpne hver søndag.

– Jeg har full forståelse om at vedtaket ble gjort, og hadde det vært en godt nok utredet sak der rådmannen hadde gjort grundigere arbeid så kan det hende jeg også hadde støttet det, sier Johannessen.

Svein Rune Johannessen

Svein Rune Johannessen (Ap).

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– Slik rådmannen nå har gjort seg til talsmannen for næringslivet uten i det hele tatt å se på andre forhold, bidrar til at jeg ikke kan støtte saken.

Johannessen sier det har vært få kritiske spørsmål i saken, og spør seg om forslaget skal gjelde i hele byen, og om det skal være åpent hele dagen.

Han synes også rådmannen burde snakket med arbeidtakerorganisasjonene, og sett på hvordan lignende saker har blitt håndtert andre steder.

Frivillig

Molvær har først og fremst ett svar til de kritiske røstene som ikke vil ha søndagsåpne butikker.

– Det er viktig å huske på at dette er en forespørsel som har kommet fra næringen selv, og det vil bli frivillig å velge om man vil holde åpent eller ikke.

Søknaden blir nå sendt fra Ålesund kommune, til behandling hos fylkesmannen.

Ålesund formannskap
Foto: Ivar Lid Riise / NRK