«Ingen» vil mekke bil lenger

Det er kjempelett å få jobb som bilmekaniker. Til enhver tid er det flere titalls ledige stillinger. Men få ungdommer vil mekke bil på heltid.

Bilverkstedene sliter med å rekruttere unge folk til stillinger som bilmekanikere.

Det er bare å ta et søk på NAV sine nettsider på ledige stillinger. Onsdag ettermiddag er det 59 ledige stillinger for bilmekanikere. I tillegg kommer det stillinger som bilskadereparatører og bilinspektører.

Børje Guldbrandsen

Børje Guldbrandsen er teknisk leder i Auto 8-8 i Kristiansund.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Men i store deler av landet taper bilbransjen kampen om ungdommene. Til og med ungdom som utdanner seg til bilmekaniker havner i andre bransjer. Og ofte er det lønningene i oljebransjen som lokker.

Vi får ungdom hit, de får opplæring og kurs, vi får dem inn i systemene, men så forsvinner de til oljebransjen, sier teknisk leder på Auto 8–8 i Kristiansund, Børje Gulbrandsen.

Ifølge bransjen blir ikke problemet mindre, da man står foran et generasjonsskifte.

Nå vil de ikke lenger stå stille og se på at ungdommen vender bilverkstedene ryggen og velger oljevirksomheten langs norskekysten i stedet. De vet de har tapt kampen om ungdommene gang på gang. Derfor har de nå bedt ungdommene selv om hjelp.

En gruppe ungdommer har fått i oppgave å lage en video som skal lokke ungdom til en fremtid med bil og motor.

Akkurat nå tilpasser vi klippene slik at det skal appellere til ungdommer. Vi legger opp til rask klipping og tøff musikk, sier Per Ola Wiik. Han går på media og kommunikasjon ved Kristiansund videregående skole.

Også i tidligere tider har bransjen prøvd å gjøre sitt beste for å få ungdom til å velge en fremtid som bilmekaniker. Men de skjønner at tidligere tiders rekrutteringsmetoder kanskje ikke virker like bra i dag.

– Det er slutt på den tida da en verksmester kan stå og prate om hvor viktig det er med bremser og motorer. Nå handler det stadig mer om fart, spenning og lyd, sier Guldbrandsen.

Målsettingen nå er å få flere ungdommer til å velge bilverkstedet fremfor oljeplattformen.

Å være bilmekaniker handler ikke om å bli skitten på fingrene og å få olje og kjølevæske på seg. Det handler om mye mer enn det, sier Guldbrandsen.