– Dette var det som ikke skulle skje

Årets tale fra russepresidenten ved Romsdal videregående skole ble en tale om samhold. En medruss ligger alvorlig skadd på St. Olavs Hospital.

Russen i Molde hilste til sin hardt skadde medelev.

Russen i Molde hilste til sin alvorlig skadde medelev i årets borgertog i Molde.

Foto: Roar Strøm / NRK

Nikolai Skrede taler 17.mai

Da russepresident Nikolai Skrede i dag talte til de fremmøtte var det helt stille på Rådhusplassen i Molde.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Da russepresident ved Romsdal videregående skole, Nikolai Skrede, tok podiet på Rådhusplassen i Molde 17.mai, fikk han raskt alles oppmerksomhet. Han var ikke der for å holde en «vanlig» russetale.

Russepresidenten innledet talen med å si at han er heldig som bor i et land med ytringsfrihet. Et land hvor alle kan føle seg trygge og få gå på skole hver dag. Han fortalte at han er heldig og stolt over å bo i Norge.

– Men i denne russetiden har vi ikke vært heldige, sier han fra talerstolen.

– Det som ikke skulle skje

Natt til onsdag kjørte en russ i Molde ned to medruss. Den ene er skrevet ut fra sykehus, den andre ligger alvorlig skadd på St Olavs Hospital i Trondheim. Den 18 år gamle sjåføren skal ha erkjent straffskyld for promillekjøring. Selv om han stod som eier av bilen, hadde han heller ikke førerkort. Russefeiringa ble raskt en helt annen enn de hadde planlagt for.

– Det rammet selvfølgelig alle nære bekjente mest, men det rammer også oss som russ. Dette var det som ikke skulle skje, det som ikke kunne skje. Men det skjedde, sa Skrede fra talerstolen.

I ettertid sier han at all russen har kommet sammen og støttet hverandre. Støtte har de også fått fra lokalsamfunnet.

– Og støtten er viktig, spesielt for han som ligger og kjemper for livet i Trondheim. Jeg er glad for at vi har opplevd samhold og tatt ansvar i denne situasjonen. Vi har ikke gitt opp håpet, sier Skrede.

– Frem til det motsatte er bevist så kommer alt til å gå bra med kompisen vår på St. Olavs, sier han.

Hør hele talen her: