Få har tatt i bruk sikker knagg

Etter at Adrian Gjærde (4) ble kvalt i barnehagen kom idéen om en sikrere garderobe-knagg. Få har tatt den i bruk.

Adrian Gjærde

Adrian døde etter en hendelse i barnehagegarderoben. Hans far mener at barnehagene må tenke bredt for å forebygge ulykker.

Foto: Birthe Bringsvor / NRK

Sommeren 2014 mistet Adrian (4) livet i barnehagen. Den unge gutten fra Ålesund ble funnet livløs i garderoben til Blindheim barnehage, kvalt av snoren fra en ryggsekk som hang fast i en knagg.

I etterkant av den tragiske hendelsen skrudde mange barnehager ned knaggene i garderobene av sikkerhetsmessige grunner. Hos Grande fabrikker i Møre og Romsdal tenkte de at en garderobe uten knagger i en barnehage er en dårlig garderobe. De utviklet derfor en ny knagg som løser seg ut og faller ned hvis vektbelastningen blir for stor.

Yvonne Willmann i JUgendby barnehage

Styrer Yvonne Willmann i Jugendby barnehage viser frem knaggene de har montert i garderoben.

Foto: Øyvind Sandnes / NRK

– Stor trygghet

Jugendby barnehage i Ålesund var tidlig ute med å innstallere de nye knaggene. Yvonne Willmann forteller at de løses ut ofte.

– Hekter man fast noe her så løsner knaggen, men da er det bare å feste den på igjen. For oss er det en stor trygghet å vite at den løser seg ut hvis den får belastning.

Grande-kroken Hlin

Plastknaggen løser seg ut ved rykk eller når vekten kommer opp mot ti kilo.

Foto: Pressebilde

Knaggen fikk flere priser etter lanseringen for rundt tre år siden, men salget har ikke tatt av. Rundt 10.000 eksemplarer av plastknaggen har funnet veien til norske barnehager, der nesten 300.000 barn daglig har behov for garderobeplass.

– Liten investering

Torbjørn Hjelden ved Grande fabrikker mener de har et produkt som øker sikkerheten betraktelig i barnehagene, og hadde forventet at flere ville investere i det.

– Fordi det er snakk om en forholdsvis liten investering for å sikre seg mot en potensiell fare, mener Hjelden.

Torbjørn Hjelden

Torbjørn Hjelden er daglig leder hos Grande fabrikker, som produserer knaggen Hlin.

Foto: Øyvind Sandnes / NRK

Hos produsenten i Rauma er de forsiktige med å si at de er skuffet over at ikke flere har tatt knaggen i bruk. Det er i alle fall ikke konkurranse med andre produsenter som er årsaken.

– Så vidt jeg vet er dette det eneste produktet som finnes og fungerer på denne måten, sier Torbjørn Hjelden.

Geir Gjærde

Geir Gjærde er opptatt av sikkerheten i barnehagene. Han mistet sønnen Adrian for snart fem år siden.

Foto: Øyvind Sandnes / NRK

Åpen for påbud

At flere ikke har tatt dette sikringstiltaket i bruk overrasker Geir Gjærde. Han er far til Adrian, som mistet livet i barnehagen for snart fem år siden. Han er ikke fremmed for et påbud.

– For meg så er det innlysende at det burde være et påbud. En slik liten knagg, om det bare redder ett liv, så er det verdt det.

Det er mange forhold å ta hensyn til i en barnehage. Gjærde mener ikke at man nødvendigvis skal sy puter under armene på barna hele tiden, men når det kommer tilbud om noe som kan forebygge, og som faktisk kan redde liv, mener han det er rart at dette ikke finnes i flere barnehager.

– Sikkerheten i barnehagene består av mer enn en knagg. Det er viktig å se det totale bildet, som denne knaggen kan være en del av, sier Gjærde.