Ingen Kinserdal-avklaring før jul

Styreleder Stein Kinserdal i Helse Møre og Romsdal sier han ikke vil kommentere sin egen avgang før Stortinget har trukket sine konklusjoner.

Stein Kinserdal

«Jeg kommer ikke til å si noe om en eventuell avgang før Stortinget har trukket sine konklusjoner», skriver styreleder Stein Kinserdal i en tekstmelding.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Det var søndag kveld at styreleder Stein Kinserdal i det lokale helseforetaket sa til NRK at også han vurderte å trekke seg fra sitt verv.

Ifølge ham selv har han fått flere anonyme tekstmeldinger om at han bør vurdere å gå av som styreleder, av respekt for prosessen rundt vedtaket om sykehustomt.

– Jeg har veldig tro på at vi skal få bygd et sykehus og få til de omstillingene som skal til i foretaket. Men jeg er helt innforstått med at om min legitimitet skulle være trukket i tvil, så har ikke jeg noe grunn til å bruke tid på å få til noe i Møre og Romsdal, sa han til NRK søndag.

Veien frem til vedtaket om å plassere fellessykehuset på Opdøl i Molde har vært innhyllet i konspirasjonsteorier og spekulasjoner om korrupsjon og utpressing.

Hittil har både styrelederen og direktøren i Helse Midt-Norge trukket seg. 4. desember sa også direktør Astrid Eidsvik i det lokale helseforetaket opp sin stilling med umiddelbar virkning.

Dette sier Kinserdal

Nå kan Kinserdal stå for tur, men det skjer ikke før jul. NRK har ikke fått direkte kontakt med styrelederen, men i en tekstmelding skriver han følgende:

«Jeg har tatt juleferie, og ønsker ikke å komme med flere kommentarer utover det jeg sa på søndag. Jeg kommer ikke til å si noe om en eventuell avgang før Stortinget har trukket sine konklusjoner».

Konklusjonene Kinserdal hinter til er helseminister Bent Høies svar til kontroll- og konstitusjonskomiteen. De ønsker fyldig svar på hva som egentlig har skjedd i prosessen rundt tomtevalget.

Martin Kolberg

Komitéleder Martin Kolberg har tidligere uttalt til NRK at beskyldningene om brudd på helseforetaksloven som følge av eierstyring er alvorlige.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Komitéleder Martin Kolberg har tidligere uttalt til NRK at beskyldningene om brudd på helseforetaksloven som følge av eierstyring er alvorlige. Kinserdal skal ha formidlet Høies angivelige ønske til Eidsvik om å plassere sykehustomten på Opdøl.

Advokatfirmaet Thommessen, som har utført en juridisk vurdering om lovligheten rundt tomte-vedtaket, har konkludert med at det sannsynligvis foreligger lovbrudd.

– Bør trekke seg umiddelbart

Professor og valgforsker Frank Aarebrot mente Kinserdal burde trekke seg med umiddelbar virkning, men styrelederens siste kommentarer om at han vil vente på Stortinget bekrefter at det ikke kommer til å skje noe før jul.

Styreleder Ola H. Strand i Helse Midt-Norge gir det samme svaret som søndag.

– Jeg har full tillit til Kinserdal som styreleder. Jeg har ingen diskusjon med ham om dette temaet nå, sier Strand.

Her er de ti spørsmålene kontroll- og konstitusjonskomiteen vil at helseminister Høie skal svar på.