NRK Meny
Normal

– Vi vet ingen ting om hva som skjer

– Vi har bare det vi står og går i. Ikke nøkler, ikke klær og vi vet ikke hva som skjer. Fem franske passasjerer fra brannherjede «Nordlys» er likevel imponert over organisaseringen av evakueringen.

Fem franskmenn foran Nordlys.

Fem franskmenn har gått ned til «Nordlys» på kvelden for å se hva som skjer. Fra venstre: Daniel Desmares, Joelle Desmares, Odette Mouy, Sylvie Caneparo og Bruno Caneparo.

Foto: Kristian Elster / NRK

De fem franske turistene er på sin første Norges-tur og skulle oppleve eventyret med hurtigruta fra Bergen til Kirkenes.

I stedet tok eventyret en brå slutt da «Nordlys» tok fyr utenfor Ålesund og måtte evakueres.

Sylvie Caneparo og Bruno Caneparo.

Ekteparet Sylvie Caneparo og Bruno Caneparo måtte forlate «Nordlys» uten ytterklær. Hun har fått en jakke fra Røde Kors, mens han måtte nøye seg med et ullteppe.

Foto: Kristian Elster / NRK

– Da vi kom ut på dekk var det enormt med røyk. Vi måtte dekke til ansiktet for å kunne puste, forteller Bruno Caneparo fra Paris til NRK.no.

Sammen med kona Sylvie, ekteparet Joelle og Daniel Desmares og 82 år gamle Odette Mouy har det tatt turen ned på kaia i Ålesund torsdag kveld for å se på Nordlys.

Joelle, Odette og Daniel hadde på seg ytterklær da de ble evakuert, men Sylvie står i en gammel kåpe hun har fått fra Røde Kors og ektemannen Bruno har et ullteppe rundt kroppen.

Fra Mexico City

Også meksikanske Gabriella Alvarez mangler informasjon når NRK.no snakker med henne tirsdag kveld.

Sammen med venner fra Mexico City var hun på vei til Kirkenes, da hun måtte forlate frokostbordet og gå i livbåtene.

Gummibåt med dykkere.

Dykkere fra Sjøforsvaret jobbet fredag kveld for å stoppe lekkasjene fra «Nordlys».

Foto: Kristian Elster / NRK

– Jeg har vesken min med pass og kredittkort, men alt annet er ombord i båten, sier hun til NRK.no.

Kledd i ullteppe fra Røde Kors ønsker den unge, svarthårede meksikanske kvinnen ikke å bli fotografert.

I tillegg til franskmenn og meksikanere var det passasjerer fra en rekke andre nasjoner ombord på «Nordlys». NRK.no traff blant annet på et følge på sju tyskere, men de ønsket ikke å fortelle hvordan de hadde opplevd dagen.

Vet ikke hva som skjer

Ti timer etter at de ble evakuert fra «Nordlys» har de fem franskmennene ikke fått noen informasjon om hva som skjer med dem.

De skjønner at båtturen ikke fortsetter videre til Kirkenes, men aner ikke mer enn hvor de skal tilbringe den første natten.

– Vi bor på Rica hotell i natt, men mer har vi ikke fått beskjed om. Vi vet ikke når vi får tilbake tingene våre som er i lugaren. Hvis vi må reise tilbake til Frankrike så har vi hverken hus- eller bilnøkler, sier Bruno Caneparo til NRK.no.

Imponert over evakueringen

Til tross for at de fem franskmennene ikke har fått noen informasjon siden de kom i land, er de tulle av lovord over selve evakueringen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Odette Mouy

82 år gamle Odette Mouy fra Paris er på sin første Norges-tur.

Foto: Kristian Elster / NRK

– Det var veldig godt organisert. Jeg er imponert over nordmennene, det var mye bedre organisert enn om det hadde vært i Frankrike, sier 82-åringen Odette Mouy til NRK.no.

Skjønte ikke hva som skjedde

Franskmennene forteller at de først ikke skjønte hva som skjedde da Nordlys tok fyr torsdag morgen.

– Vi spiste frokost bakerst i båten i fred og ro. Vi hørte noe bråk, men skjønte først ikke hva det var. Så begynte vi å lukte røyk og da gikk vi ut på dekk, men vi så at kjøkkenet var fullt av svart røyk, sier Bruno Caneparo.

Også Daniel Desmares forteller at det tok tid før han skjønte hva som foregikk

– Joelle og jeg var på øverste dekk og først trodde vi at det var en form for øvelse. Da vi så all den svarte røyken så skjønte vi at det ikke var det.

De fem gikk først mot høyre side av Nordlys, men der var røyken så tett at det var vanskelig å puste. I stedet gikk de over på venstre side og ble evakuert i livbåtene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hurtigruta Nordlys

Så langt og ikke lenger. Kaia var sperret av foran hurtigruta.

Foto: Kristian Elster / NRK

Hørte eksplosjon

De fem franskmennene sier at de ikke hørte noen eksplosjon da selve bannen startet.

– Da vi satt i livbåtene hørte vi en liten eksplosjon, men vi kunne ikke se hva det var, sier Bruno Caneparo.

Han og de andre franskmennene sier at de gjerne vil takke mannskapet på Nordlys for måten de opptrådte på.

– De var rolige og profesjonelle. Vi var veldig lei oss da vi hørte at to personer hadde mistet livet i ulykken, sier Daniel Desmares til NRK.no.