Ingen bevegelser siden midnatt

Den store nedbørsmengden har ført til at fjellet Mannen i Romsdalen har fått rødt varsel. Det er stor sannsynlighet for at fjellet kan rase i løpet av kort tid, men siden midnatt har det vært stille.

Mannen

Dette bildet av fjellet Mannen er tatt fra direktesendt kamera på stedet.

Foto: NRK

Politiet har evakuert 11 personer ved det rasutsatte fjellpartiet ved Mannen i Rauma. De enorme sprekkene er godt synlig i massene som ifølge geologene tilsvarer 12 000 lastebillass.

Les også:

– Bevegelsene i den øvre deler er oppe i en 10 cm bevegelse i døgnet, og det er nærmer seg det høyeste vi har opplevd på Mannen, sier sjefgeolog i NVE, Lars Harald Blikra.

I natt har det vært flere store regnbyger og kraftig vind, men det er ikke meldt om ras eller springras av betydning etter midnatt. Sivilforsvaret er utplassert på stedet av politiet.

– Tilbakemeldingene vi fikk av våre mannskap 05.45 var at det var relativt stille. De hørte et buldring klokka 23.20 som varte i omtrent seks sekunder, sier John Berntsen.

Det var været som satte i gang bevegelsene, hvordan er været nå?

– Det regner og det er fremdeles sterk vind, noe som har preget området gjennom natten.

Se direkte fra Mannen her:

Se utviklingen ved fjellet "Mannen".

Kan måtte stoppe trafikken

NRK sin reporter, Gunnar Sandvik er på plass ved Mannen.

– Regnet høljer ned, og det blåser også kraftig her ved Horgheim, sier Sandvik.

Mannen er delvis skjult av tåke. Vegen er fortsatt åpen ved fjellet, så trafikken går forbi som normalt selv om farenivået er rødt.

– Hvis vi hører et kraftig ras, vil vi stoppe trafikken i området rundt, sier Berntsen.

Toget er stengt fordi det ligger på andre siden av broen, ved gårdene som nå er evakuert.

Sivilforsvaret driver vakthold, sikring av stedet og passer på at folk ikke kommer over til det utsatte området. I tillegg lytter de på post for politi og kommune. De vil melde fra dersom de hører lyder av ras. Tre mannskap var oppe i område gjennom natta, og blir avløst av tre nye klokka 08.00.