Ingen anke i Aksla-saken

Drapsmannen i Aksla-saken anker ikke videre til Høyesterett.

Aksla rettssak

Forrige uke ble det klart at forvaringsdommen på 21 år blir stående. I dag sier forsvarer Thori-Aamot at gjerningsmannen ikke anker avgjørelsen.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Det sier advokat Per Herman Thori-Aamot til NRK. 24-åringen ble i forrige uke igjen dømt til forvaring i 21 år, etter å ha anket til lagmannsretten.

Forsvareren sier at 24-åringen forholder seg til dommen i lagmannsretten og at han nå ønsker å se fremover.

– Han vil ta imot behandling med mål om å bli frisk, sier Thori-Aamot til NRK.

– Ikke tvil

I dommen fra lagmannsretten står det blant annet at:

«Slik forholdene ligger an i denne saken – de svært alvorlige straffbare handlinger tiltalte har begått, hans betydelige personlige utfordringer hva gjelder psykisk helse og rus, og ikke minst de sakkyndiges klare uttalelser hva gjelder faren for nye alvorlige straffbare handlinger, gjør at lagmannsretten ikke er i tvil om at hensynet til samfunnsvernet tilsier at tiltalte dømmes til forvaring».

Dommen ble klar bare tre dager etter ankesaken var ferdig. Der var det knyttet spenning til om 24-åringen skulle fortelle hva som skjedde under drapet, men det klarte han ikke. Gjerningsmannen ristet bare på hodet da han ble spurt om å forklare seg.

Dermed ble rettsprosessen avsluttet uten at gjerningsmannen har belyst i retten hva som skjedde på Aksla den aktuelle dagen i august i 2013. Advokaten sa til NRK etter at dommen var klar at han kunne ønske gjerningsmannen hadde valgt å forklare seg i retten.

– Det burde han helt klart. At det ville være positivt for han var han klar over på forhånd, men han klarte ikke det, sier forsvareren. I dag forteller han at hans klient har valgt å ikke anke til høyesterett.

21 år gamle Anja Weløy Aarseth fra Bergen var ute på joggetur i Ålesund da hun ble brutalt overfalt og drept.

Bistandsadvokat Einar Råen uttalte til NRK etter dommen i lagmannsretten at foreldra til avdøde har fulgt saken med interesse og at de håpte den nye dommen ville sette et endelig punktum for straffesaken.

– Når det gjelder savnet og sorgen over å ha mistet ei datter, vil nok det følge dem livet ut, sa Råen.

Det har ikke lykkes NRK å få en kommentar fra bistandsadvokat Einar Råen tirsdag.