Indisk film ser til Norge: – Vil ha norske fjell og fjorder

India og Bollywood har fått øynene opp for Norge og norsk natur. Stadig flere indiske filmskapere kommer hit for å spille inn filmer. Den siste viser frem Atlanterhavsvegen på Nordmøre.

Den indiske filmen Akira viser blant annet frem Atlanterhavsvegen på Nordmøre.

ATLANTERHAVSVEGEN: Den indiske filmen «Shivam» er delvis spilt inn på Atlanterhavsvegen. Filmet av VPB Media.

Heine Schjølberg

DRONEFOTOGRAF: Heine Schjølberg har vært med å filmet Bollywood-filmen Shivam.

Foto: PRIVAT/Heine Schjølberg

– Jeg fikk blant annet en egen parasollbærer som skulle sørge for at det ikke kom sol på displayet mens jeg filmet, forteller fotograf Heine Schjølberg om sitt første møte med indisk filmproduksjon.

Indisk filmindustri har de siste årene fått øynene opp for Norge, og nylig hadde actiondramaet «Shivam», med scener fra blant annet Atlanterhavsvegen på Nordmøre og Oslo, premiere i det folkerike landet.

Schjølberg ble leid inn til å filme med drone over den spektakulære vegstrekningen i Møre og Romsdal, mens de indiske skuespillerne suste med motorsykkel under.

Se videoen øverst i saken!

Oppdaget gjennom Youtube

At nettopp Heine Schjølberg ble valgt til den oppgaven er neppe tilfeldig. Fotografen har tidligere lagt ut en film på sin YouTube-kanal der han kjører langs Atlanterhavsvegen. Den har seks millioner avspillinger (ekstern lenke).

– Men flere andre har tatt filmen og lagt den ut selv, så totalt har den om lag 70–80 millioner views, forklarer han.

– Vi pratet i lunsjen under innspillingen og da fortalte at det var YouTube-filmen som var årsaken til at de kom hit og valgte nettopp Atlanterhavsvegen, utdyper Schjølberg.

Destinasjon Norge

Vidar Trellevik

INDISK FILM: Vidar Trellevik har vært med på flere Bollywood-produksjoner i Norge.

Foto: KAI SVELLINGEN FLATEKVÅL/PRIVAT

Han ble leid inn av Vidar Trellevik og det bergensbaserte filmselskapet VPB Media, som har vært involvert i flere Bollywood-produksjoner i Norge tidligere.

Han forteller at de indiske filmene gjerne varer 2-2,5 timer og inneholder 3–5 musikkvideoer med mye dans. Og en av disse er altså fra Atlanterhavsvegen i den nye filmen.

– Tidligere har de vært mye i Sveits og Østerrike og filmet, men nå er det norske fjorder og fjell de er opptatt av, sier Trellevik.

En ny subsideordning i Norge gjør det lettere for utenlandske filmskapere å komme til landet. Og Richard Wallace ved den norske ambassaden i India, har allerede begynt å merke pågangen.

– Jeg tror denne ordningen vil komme både India og Norge til gode. Jeg har allerede fått 15 forespørsler fra indiske filmskapere, og da spesielt fra sør i landet. Jeg ser en økende trend, forteller han til New Indian Express.

1500 filmer i året

I landet med om lag 1,2 milliarder innbyggere, er Bollywood det mest populære filmstudioet. I tillegg har man blant annet Kollywood, som er tamilsk film, og Tollywood, som er telugufilm. «Shivam», som delvis er filmet på Nordmøre, er en såkalt Tollywood-film.

Det produseres mellom 1200–1500 filmer i India hvert år. Mer enn noen andre steder i verden.

En indisk film Vidar Trellevik var med og filmet i 2012 ble besøkt av 92 millioner mennesker på indiske kinoer. Han har gode erfaringer med å jobbe med inderne.

– Når de kommer til Norge vet de at de skal til Atlanterhavsvegen, men hvis de ser noe langs veien stopper de opp og filmer der. De er veldig impulsive, og jobber mye og hardt.

– Det var veldig artig å jobbe med de. Det er spennende å se hvordan andre folk arbeider, supplerer Schjølberg.