– Ikke overraskende at det kom en terrortrussel

Parlamentarisk leder for Frp på Stortinget, Harald Tom Nesvik, er ikke overrasket terrortrusselen mot Norge.

Harald Nesvik

Parlamentarisk leder for FrP på Stortinget, Harald Nesvik, sier at det bare var et tidsspørsmål før en terrortrussel dukket opp.

Foto: Ole-Ottar Høgstavoll / NRK

Han befinner seg nå på ferie i utlandet, men har tidligere i dag vært i samtale med justisminister Anders Anundsen.

– Vi snakket om det samme som kom frem på pressekonferansen. Norge har nå økt beredskapen på grunn av en uspesifisert trussel mot landet. Det skal dreie seg om et begrenset tidsrom. Vi vet ikke hvilke mål det dreier seg om, eller i hvilket omfang, sier han.

Les også:

Ikke overrasket

Nesvik sier det bare var et tidsspørsmål før en slik trussel dukket opp, og er ikke overrasket.

– Dessverre er det ikke overraskende at man kan få denne type trusler ovenfor Norge. Det har jo PST gjennom sine årlige redegjørelser og pressekonferanser redegjort for, sier han.

Han sier at Norge har fått en stor utfordring når det gjelder ekstreme miljø.

– Dette er miljø som blant annet er knyttet til Syria, at folk faktisk drar dit for å kjempe i krigen som pågår gjør at vi får ei utfordring med slike miljø, slik vi ser i denne situasjonen, sier han.

Overlate jobben til myndigheter

Det viktigste nå er å ikke få panikk og overlate jobben til myndighetene, mener Nesvik.

– Det er politiet som nå skal håndtere dette. De har forsterket beredskapen og vi må forvente at vi kan se bevæpnet politi. Det er også økt sikkerhet rundt en del hovedfartsårer inn til de større byene. Flere politi har blitt kalt hjem fra ferie for å styrke beredskapen, forteller han.

– Utover det mener jeg at vi som befolkning må overlate til myndighetspersonene som skal gjøre denne oppgaven.

Han har ingen formeninger om hva som kan være et konkret terrormål.

– Vi som er politikere eller andre skal ikke definere mål, eller trusler. Vi må overlate denne jobben til etatene og folkene som har med dette å gjøre. Det er dyktige folk og vi kan være helt sikre på at myndighetene gjør sine vurderinger og treffer tiltak, sier han.

Følger politiets råd

Fredric Holen Bjørdal

Stortingsrepresentant Fredric Holen Bjørdal, sier han vil følge rådene politiet gir til enhver tid.

Foto: Terje Reite / NRK

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet i Møre og Romsdal, Fredric Holen Bjørdal, er heller ikke spesielt overrasket.

– Selv om PST har meldt at det er økt trussel mot Norge tidligere, betyr ikke dette at det ikke er en alvorlig situasjon. Vi vet ikke noe mer enn det politiet og PST forteller. Det som er viktig nå er å følge rådene til politiet og PST, sier han.

Bjørdal sier også det er viktig å forholde seg til myndighetene.

– Jeg har full tiltro til det PST og politiet gjør, de bemanner opp beredskapen på viktige knutepunkt. Personlig kommer jeg til å følge rådene som politiet gir til enhver tid, sier han.

Var på Utøya 22. juli

Bjørdal befant seg på Utøya 22. juli. Han sier det er spesielt å motta en slik beskjed.

– Jeg skal være ytterst forsiktig med å trekke noen paralleller der og har respekt for at det er to dager siden markeringen. Men det er jo bare å tenke seg hvilke reaksjoner vi får vi som var rammet av det som skjedde der, sier han.