Ikke for sent å ta influensavaksine

Mange har allerede blitt influensasyke, men det er overhodet ikke for sent å ta vaksine mot sesonginfluensaen.

Ikke for sent for influensavaksine

– Den vanlige influensavaksinen virker mot de tre forskjellige influensasykdommene, men ikke mot andre. Likevel – der fins noe som heter kryssimmunitet, og det vil si at vaksinen i det minste har litt effekt mot andre virus, sier kommuneoverlege Karsten Vingen.

Elisabeth Hjelle

Elisabeth Hjelle er skeptisk til vaksinen.

Foto: Remi Sagen / NRK

– Host ... host ... hark!

Elisabeth Hjelle hoster der hun sitter på venterommet ved Daaskogen legesenter. Forkjølelsen har hatt fotfeste i flere dager, og nå vil hun gjerne ha hjelp av legen til å bli frisk, men influensavaksine vil hun ikke ha.

– Nei, jeg har ikke tatt vaksinen, og jeg planlegger heller ikke å ta den, sier Hjelle.

Lillian Vevang er i samme situasjon, og sier at hun vil lytte til legens råd før hun eventuelt velger å ty til vaksinen.

Kryssimmunitet

Mange tenker kanskje at det er seint å ta influensavaksinen når en først har blitt syk, men nå oppfordrer helsemyndighetene folk om å ta vaksinen mot sesonginfluensa likevel.

– Influensasesongen er på stigende front, og vi har ennå ikke nådd toppen. Allerede en uke etter vaksinasjonen så vil en ha bygd opp såpass mye motstoff og at man klarer å forebygge sykdommen, sier kommuneoverlege Karsten Vingen.

Dessuten kan vaksinen mot sesonginfluensaen også være ett vern mot svinevarianten.

– Den vanlige influensavaksinen virker mot de tre forskjellige influensasykdommene, men ikke mot andre. Likevel – der fins noe som heter kryssimmunitet, og det vil si at vaksinen i det minste har litt effekt mot andre virus, sier Vingen.

Saken fortsetter under bildet

Influensavaksine

Folk er ikke like interessert i å ta årets influensavaksine, og kommuneoverlegen tror det kan skyldes bivirkningene som kom med vaksinen i 2009.

Foto: Remi Sagen

Skremt av bivirkningene

Jul- og nyttårsinfluensaen 2012/13 er ikke første gang sykdommen har vært mye omtalt. I desember 2009 gikk folk mann av huse for å vaksinere seg mot svineinfluensaen, slik som vist på videoreportasjen der køen utenfor Color Line stadion i Ålesund nådde uante lengder.

I dag er ikke køene like lange, og kommuneoverlegen tror han vet hvorfor.

– Bivirkningene etter den første svineinfluensaen-vaksinen kan ha minsket folk sin interesse for å ta den, sier Vinge.

– Folk ble rett og slett redde?

Kommuneoverlege Karsten Vingen

Kommuneoverlege Karsten Vingen.

Foto: Remi Sagen / NRK

– Ja, jeg tror nok det, men den pandemivaksinen var dårligere undersøkt enn dagens vaksine, sier han.

Reell smitte

Inne hos turnuslege Inga Marthe Grønseth sitter en pasient som sliter med bihulebetennelse. Legen er likevel klar over at mange sliter med influensa.

– Så vidt jeg vet har ingen av våre pasienter fått påvist svineinfluensa, men vi har fått inn flere her som har familiemedlem med denne diagnosen. Smitten er absolutt til stede, sier turnuslege Grønseth.