NRK Meny
Normal

Ikke alle fra Rindal er like trøndersugne

Søknaden om å bytte fylke og å bli en del av Trøndelag splitter Rindal kommune.

Aksjon i RIndal

FOLKEAKSJON: Folket samlet seg mandag i Rindal for å snakke om overflytting til Trøndelag. Denne gruppa er ikke enig med kommunestyret om at det er en god ide.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

I mai vedtok et enstemmig kommunestyre å søke overflytting, men nå er det flere som reiser seg i protest. Mandag kveld samlet aksjonsgruppa som ønsker å fortsette å være en del av Møre og Romsdal for å kjempe mot forslaget.

Magne Løfaldli, i folkeaksjonen for en åpnere kommunereformprosess, forteller at etter å ha snakka med bygdefolket var det mange som var uenige i overflytting til Trøndelag.

– Problemet er at vi lever i et demokrati som ikke fungerer. Kommunestyret var enstemmig, men folket er ikke det, og det betyr at kommunestyret ikke gjenspeiler det folket mener, sa Løfaldli under møtet mandag.

– Til de grader uheldig

Magne Løfaldli

Magne Løfaldli står i spissen i folkeaksjonen for en åpnere kommunereformprosess.

Foto: Trond Vestre / NRK

55 rindalinger møtte opp. Men på under et døgn har gruppa fått 150 medlemmer i aksjonsgruppa på Facebook. Løfaldli skulle gjerne ønske de var flere på dagens møte, men 27 grader og sol førte nok til at mange utnytta det gode været. Likevel syns han det gikk veldig bra.

– De som møtte opp var veldig enige. Det mangler konsekvensanalyser i denne prosessen, og det er forstyrrende at politikerne legger en regiondebatt inn i en debatt om kommunestruktur. Det er til de grader uheldig, sier han.

Han mener søknaden om overflytting er sendt på feil grunnlag. For han handler det ikke mest om de er trøndere eller møringer – men om blanding av prosesser.

– Målet vårt er få frem hva folket og politikerne faktisk mener. Mange av dem vi har snakket med i kommunestyret er usikre på hva de skal stemme, sier Løfaldli.

Bånda nordover er sterke for Rindal. Når ungdommene drar til byen drar de til Trondheim, og når folk blir syke sendes de til Orkanger. Men ikke alle ønsker å bli en del av Trøndelag likevel.

Ordfører i spissen

Ola T. Heggem i Senterpartiet, ordfører i Rindal

Ordfører Ola T. Heggem føler han har fått for mye ris og ros i diskusjonen om overflytting til Trøndelag.

Foto: Trond Vestre / NRK

Ordfører Ola T. Heggem var en av dem som stod i spissen når søknaden om overflytting ble sendt.

– Jeg tror jeg får litt for mye ros og ris for det som har skjedd. Jeg satt i den gruppa som sendte søknaden, men jeg påvirket ingen, sier ordføreren.

Søknaden om å bytte fylke og å bli en del av Trøndelag splitter Rindal kommune.

I mai vedtok et enstemmig kommunestyre å søke overflytting, men nå er det flere som reiser seg i protest. Foto: Eirik Haukenes.