Slik slipper du unna høstdepresjonen

Høsten og de korte dagene kan være tunge for mange. Her er løsningen du trenger for å komme deg gjennom mørketiden.

Høst i Ålesund

Høsten trenger ikke å være tung og mørk. – Utnytt det dagslyset du får, mener psykolog Angelika Sverdrup.

Foto: Lena Stette Høyberg / NRK

  • Hvordan blir du påvirket av mørketiden? Er du enig med psykologene? Fortell i kommentarfeltet.
Angelika Sverdrup

Psykolog Angelika Sverdrup ved Medi 3 tror mangel på dagslys gjør oss nedfor.

Foto: Privat

Depresjoner er meget hyppige i befolkningen, og mellom seks og 12 prosent har depresjon til enhver tid, opplyser Folkehelseinstituttet. Mange skylder på mørketiden, og at kvelden kommer tidligere enn vanlig. Men er dette en bare myte?

Psykolog Angelika Sverdrup ved Medi 3 Ålesund tror ikke at høstdepresjoner er en myte.

– Grunnen til at mange blir nedfor om høsten er mangel på lys. Dagslys er kjempeviktig for det hormonet vi har som regulerer humør. Når vi får for lite lys er det større sjanse for at vi blir nedfor. Derfor er det viktig at vi kommer oss ut når vi har muligheten, mener Sverdrup.

Depresjonssymptomer du kan se etter i mørketiden:

  1. Du har mindre energi – ofte trøtt
  2. Du syns det er tyngre å stå opp om morgenen
  3. Du mangler tiltakslyst – ting gir ikke like mye glede som før
  4. Du er mindre sosial

Få nok dagslys

– I mørketiden kan alt kjennes tyngre enn normalt. Det er viktig å forstå alvoret av å få nok dagslys. Det hjelper å gå utenfor døren å sitte i lyset, eller så kan man kjøpe en lampe som tilsvarer dagslys og bruke denne en time om morgenen, forteller Sverdrup.

Sverdrup mener at fysisk aktivitet og kosthold er avgjørende for å trives bedre om høsten:

– Det er gjort studier på at å trene 20 minutter tre ganger i uken skal ha forebyggende effekt på depresjon – det gjelder også en spasertur på 20 minutter. Det er ikke så mye som skal til.

Artikkelen fortsetter under bildet ...

Høst i Ålesund

Psykologene råder om å fokusere på det positive som den vakre høsten bringer.

Foto: Lena Stette Høyberg / NRK

Ignorer alt dårlig – tenk heller positivt

Sverdrup legger vekt på at man må finne de koselige og positive tingene som følger med mørketiden. Hun råder alle om å ikke forbanne mørket.

– Alt dreier seg om holdning, og uansett hva som skjer så kan man velge

Hjernen kan programmeres, og så lenge du sier en ting mange nok ganger vil man tro på det etter hvert.

Angelika Sverdrup

hvordan man vil forholde seg til det. I stedet for å se negativt på en hendelse, kan man velge å se det positive. Det finnes alltid noe positivt hvis man leter grundig nok, mener Medi 3-psykologen.

Hun er skråsikker på at man selv kan bestemme sitt eget humør og hvordan man vil møte ulike utfordringer.

– Hjernen kan programmeres, og så lenge du sier en ting mange nok ganger så vil man tro på det etter hvert. Man trenger ikke å tro på det i begynnelsen for at det skal virke. Mennesker som sier negative ting til seg selv mange ganger vil oppleve at dette er sannhet for dem. Det samme gjelder når man er positiv, fortelle Sverdrup.

Skylder ikke på årstidene

Magne Kvamme

Psykolog Magne Kvamme mener at god psykisk helse handler om å ivareta egne behov.

Foto: Privat

Magne Kvamme, psykolog og avtalespesialist ved Daaeskogen Næringsbygg i Ålesund, mener at depresjon er en helårssykdom. Men innrømmer at mindre lys kan ha en virking på kroppen.

– Jeg tror ikke det er årstidene som er hovedårsaken uansett. Det handler nemlig om å ivareta sine behov på best mulig måte – emosjonelt, menneskelig og interessemessig. Den måten man lever sitt liv på er den viktigste variabelen uansett årstid, sier Kvamme.

Tankens kraft

Kvamme mener at man ikke kan bestemme selv hva man skal tenke.

– Man har ikke styring på tankene sine, og det kommer vi aldri til å få. Men man kan bli bedre på å tåle sine tanker og bruke de som kilde til refleksjon og forståelse, mener Kvamme.

Kvamme er skeptisk at tankekontroll kan hjelpe ved psykiske lidelser, men mener det er mye man kan gjøre for å komme lettere gjennom høsten.

– Jeg har aldri klart å tvinge meg selv til å tenke noe som helst, og jeg har til gode å se noen som kan det. Hvis det var så enkelt så kunne man bare sagt til deprimerte mennesker at de må tenke positivt, og da ville sykdommen vært over for lenge siden.

Artikkelen fortsetter under bildet ...

Depresjon

Psykolog Magne Kvamme tror ikke at man kan styre sine egne tanker, men positivitet er alltid god hjelp.

Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

Psykolog Kvamme mener at man må lære seg å ha et åpent forhold til seg selv. Ved å være klar over uønskede tanker vil det være lettere å takle depresjonen. Men husk å alltid fokusere på det du faktisk har kontroll på.

– Oppsøk positive opplevelser gjennom aktiviteter der du er i kontakt med andre. Prøv å unngå ensomhet – det kan nemlig gjøre at du øker sjansen for flere helseproblemer, forteller han.

Ikke bare høsten som bringer depresjon

De fleste snakker om den tunge høsten og vinteren, men våren er også en tid hvor mange sliter.

– Man hører også om de som har en vanskelig periode og blir deprimerte i de vitale vårmånedene når alt våkner til liv. Da kan man kjenne på et misforhold mellom den blomstrende naturen og sine egne følelser.

Magne Kvammen tror ikke at folk overdriver høstdepresjon, han er overbevist om at noen får både høst- og vårdepresjoner.

– Høsten symboliserer forfall, om vinteren går ting i dvale eller dør og så er det våren som er tiden for at ting våkner og spirer igjen, sier Kvamme.

Artikkelen fortsetter under bildet ...

Høst byparken Ålesund

Naturen er i forfall denne høstdagen i november i byparken i Ålesund.

Foto: Lena Stette Høyberg / NRK

Hvorfor er mange deprimerte nå?

Sverdrup er usikker på om folk overdriver høstdepresjonen, men hun tror at sosiale medier kan være grunnen til at veldig mange kaller seg deprimerte i mørketiden.

– Hvis mange skriver om den tunge mørketiden er det lett for andre å henge seg på. Spesielt hvis én irriterende optimist påpeker hvor flott høsten er. Men denne tiden er tyngre, og det er mer utfordrende med mindre lys, sier Sverdrup.